zecea zi de campanie electorala. Au mai ramas douazeci. Deja viata in tara noastra, la orase si sate, s-a schimbat. Tinerii capitalisti, intreprinzatorii mai in varsta sau simpli salariati, fie ei angajati in campul muncii la firme cu capital integra
zecea zi de campanie electorala. Au mai ramas douazeci. Deja viata in tara noastra, la orase si sate, s-a schimbat. Tinerii capitalisti, intreprinzatorii mai in varsta sau simpli salariati, fie ei angajati in campul muncii la firme cu capital integral romanesc, sau la multinationale, alaturi de taranii care isi muncesc pamantul redobandit in urma revolutiei din decembrie 1989, vibreaza patriotic cu gandul la capitala maretei Uniuni Europene, Bruxelles. Acolo unde, reprezentantii partidelor noastre politice, consolidate intr-un sistem pluripartidist, dobandit cu sange in acel decembrie friguros, strans unite in jurul idealului national, vor promova aspiratiile spre mai bine ale intregii societati democratice din Romania. Prin parinteasca si atenta implicare a presedintelui tarii, domnul Traian Basescu, ajutat indeaproape de liderii partidelor de dreapta, domnii Boc si Stolojan, intregul electorat din tara noastra s-a mobilizat spre a intelege mecanismele de conducere Comunitare, pe care acestia, respectandu-si promisiunile, le explica din usa in usa.

Dupa zece zile de campanie, orice taran, indiferent de varsta, nationalitate, religie, sex, educatie sau convingeri politice, ortografiaza corect Bruxelles. Toti oamenii muncii fac diferenta exacta intre Comisia Europeana, Comitetul European si Parlamentul European. Patronii romani adera spontan, entuziast, la maretele idealuri nationale promovate de sefii de partide.
Traim intr-o tara normala, din punctul de vedere al corpusului ei social. Cei cincizeci de ani de comunism, desigur, si-au lasat amprenta si au marcat cateva caracteristici. Sistemul de relatii politice, sociale, prin care poate fi condus in mod democratic mai mult de jumatate de continent, nu are cum sa fie foarte familiar unei persoane care fie a facut scoala cu japca, fie n-a facut-o deloc. Asta nu inseamna insa decat ca, acum, fata de dictatura lui Ceausescu, ceva esential trebuie schimbat in felul in care clasa politica se raporteaza la cetatean. Or asta nu se intampla. Casa a fost vopsita, gardurile schimbate, dar incaperile au ramas aceleasi. Inainte de inceputul campaniei eram amenintati rituos ca vom fi imbuibati cu teme europene. Ca vom fi stresati zi de zi de catre candidatii nostri la Bruxelles cu informatii despre cum functioneaza Europa Unita. Nu numai de la televizor. Ca asa poti sa schimbi canalul. Nu! Ca onor personajele cu pricina o sa ne bata la usa (aici campionii absoluti au fost PD si PLD) de mai ca-ti venea sa te apuci sa faci curatenie generala in casa. A venit Basescu si-a trantit-o cu referendumul uninominal "majoritar in doua tururi de scrutin". Au trecut zece zile de campanie. Cati parlamentari sunt cu totul in Hemiciclu? Ce atributii are un comisar european? Cati sunt in total? Cate grupuri parlamentare activeaza in Bruxelles? Care este salariul unui europarlamentar? Cum se stabileste proportia de reprezentare a unei tari in Parlamentul European? In ce masura un grup mic poate influenta decizia familiei politice din care face parte in Europa? Cum se redeseneaza circumscriptiile electorale in cazul votului "uninominal majoritar in doua tururi de scrutin"? Ciorogarla va fi una si judetul Timisoara alta?
In cazul in care cel care a luat 51% in circumscriptia lui dar partidul din care face parte n-a trecut pe tara pragul de 5% ce se intampla cu voturile care i-au fost acordate? Mai venim o data la vot sau ne rezolva calculatorul optiunile personale?
In locul raspunsurilor la aceste intrebari, veselie pentru necajiti. Serbari campenesti, mici, bere, "trai neneaca". In cutia postala tot pliante de la hipermarketuri. Nici vorba despre vreunul al guvernului cu scheme clare despre cum functioneaza centrul de la Bruxelles. Pe posturile tv politicienii continua sa prefere sa-si plateasca polite personale sau sa vorbeasca despre nenorocitul ala din Italia in loc sa explice ce ar insemna parlamentarii romani in Europa. Ne intrebam ca viteii ce putem face ca sa schimbam imaginea Romaniei, cum sa temperam valul de xenofobie care a inundat Europa din cauza unui dezaxat care nici macar nu stiu daca avea buletin de identitate. Raspunsul nu ar fi carecumva exact tema europarlamentarelor?! Oamenii pe care urmeaza sa ii trimitem la Bruxelles si ce pot face ei acolo? Si pe care ii vom vota tot pe lista! Atunci cu uninominalul asta de care, eventual, ne vom folosi, unii dintre noi, ca baba de mitraliera, abia la anul, care e treaba? Mailat asta, a comis-o. Dar gestul lui handicapat, nu carecumva se brodeste la fix cu "europerioada" romaneasca?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.