REEXAMINARI
Presedintele Traian Basescu (foto) e nemultumit ca parlamentarii au interzis publicarea sondajelor de opinie in timpul campaniei electorale. El a trimis la reexa­minare legea referitoare la unele masuri in vederea eu
REEXAMINARI
Presedintele Traian Basescu (foto) e nemultumit ca parlamentarii au interzis publicarea sondajelor de opinie in timpul campaniei electorale. El a trimis la reexa­minare legea referitoare la unele masuri in vederea euroalegerilor, propunand ca difuzarea sondajelor in campanie sa fie interzisa doar cu 48 de ore inainte de scrutin, si nu cu 30 de zile. Un comunicat al Administratiei Prezidentiale justifica solicitarea presedintelui prin faptul ca noile prevederi adoptate de parlamentari sunt "excesive si neconstitutionale" si ca regulile de campanie electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale nu interzic publicarea sondajelor decat cu 48 de ore inainte de scrutin.   TERTIPURI. Seful statului a mai trimis la Parlament spre re­examinare si legea care interzice suprapunerea unui referendum pe orice fel de alte alegeri, parlamen­tare, prezidentiale sau pentru Parlamentul European. Legea, initiata de deputatul PSD Eugen Nicolicea, a fost adoptata de Parlament inainte ca seful statului sa decida convocarea referendumului pentru votul uninominal in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, dar a amanat pana acum promulgarea ei. Daca legea ar intra in vigoare pana la 25 no­iembrie, alegerile pentru PE ar trebui amanate din nou, dar seful statului a recurs la un tertip pentru a evita promulgarea. A retrimis legea la Parlament pentru reexa­minare, pe motiv ca "limiteaza prerogativele constitutionale ale presedintelui in materia consultarii prin referendum a poporului" si "ingradeste dreptul poporului de a-si exercita suveranitatea". Nicolicea a declarat insa ca legea a mai fost o data trimisa de Basescu la reexa­minare si ca va cere in Biroul Per­manent sesizarea Curtii Consti­tutionale, pentru ca presedintele nu are dreptul sa ceara decat o data rediscutarea unui act normativ. "E clar ca nu vrea decat tergiversarea legii, a comentat Nicolicea. In acelasi timp insa, conducerea Camerei De­putatilor a cerut punctul de vedere al Consiliului Legislativ in legatura cu refuzul presedintelui de a promulga aceasta lege pana acum, desi termenul legal, de zece zile, a expirat. Seful statului a promulgat totusi o lege, cea privind vanzarea spatiilor destinate sediilor partidelor, dupa ce Parlamentul i-a respins cererea de reexaminare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.