Invitat in cadrul unei Editii speciale de pe TVR 1, presedintele Traian Basescu a explicat de ce doreste varianta de vot uninominal in doua tururi de scrutin si a sustinut ca varianta de vot uninominal propusa de Pro Democratia si asumata de Guvern e
Invitat in cadrul unei Editii speciale de pe TVR 1, presedintele Traian Basescu a explicat de ce doreste varianta de vot uninominal in doua tururi de scrutin si a sustinut ca varianta de vot uninominal propusa de Pro Democratia si asumata de Guvern este un fals, relateaza Hotnews.ro.

Faptul ca in legea asumata nu sunt stabilite si circumscriptiile electorale arata ca guvernantii nu au dorit decat sa abata atentia de la referendum si sa amane astfel introducerea votului uninominal.

Seful statului a declarat ca va face o analiza publica a legii votului uninominal asumat de Guvern imediat ce legea ii va fi propusa spre promulgare dar spune legea nuse mai poate promomulga decat dupa referendum sau europarlamentare.

Presedintele a reafirmat ca va repeta referendumul daca guvernul va continua sa-l saboteze prin tot feluld e tertipouri cum ar fi inchiderea sectiilor de votare mai repede, plasarea lor in zone nepotrivite etc. Traian Basescu a atacat si televiziunea publica pe care o acuza ca nu a inceput inca dezbaterile politice asupra tipurilor de votul uninominal.
In cazul in care referendumul este validat el este obligatoriu pentru Parlament, afirma presedintele Romaniei, care spune ca cei care pun sub semnul intrebarii obligativitatea referendumului uita ca suntem un stat de drept si ignora vointa poporului.

"Imaginativa ce vor spune romanii daca parlamentarii nu vor vota ceea ce poporul a ales la referendum. Una e sa faci o coalitie anti prezidentiala si alta e sa faci o coalitie impotriva poporului. De accea cred ca Parlamentul va vota acest tip de uninominal."

Votul uninominal in doua tururi de scutin va aduce in Parlament doua partide mari si inca unul sau doua partide mai mici, crede presedintele Basescu care spune ca ingrijorarea manifestata de UDMR in acest sens este nejustificata deoarece legea acorda minoritatilor reprezentare in Parlament, iar in plus este greu de crezut ca maghiarii din Harghita si Covansa nu-si va vota proprii conetnici.

Presedintele a explicat pe scurt de ce, in opinia sa, nu este bun votul uninominal mixt.

"Discutam de un prim tur in care sunt 16-18 candidati, iar voturile se distribuie pe candidaturi, deci vom avea ales un parlamentar nelegitim care nu va avea 50%s1 din voturi. Apoi se face o redistribuire judeteana a voturilor pentru locurile inferioare si ii dai mandat sa intre in Parlament unui om care nu a fost practicales.

Intra apoi si a treia categorie de parlamentari-cei alesi pe lista-care nu au fost niciodata votati."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.