Nu e o noutate in Romania ca un presedinte, in totalul dispret al Constitutiei, face campanie pentru partidul din care provine. Si Ion Iliescu zambea fotogenic de pe afisele PSD, la alegerile din 2004, strangandu-i mana lui Adrian Nastase. Totusi, ma
Nu e o noutate in Romania ca un presedinte, in totalul dispret al Constitutiei, face campanie pentru partidul din care provine. Si Ion Iliescu zambea fotogenic de pe afisele PSD, la alegerile din 2004, strangandu-i mana lui Adrian Nastase. Totusi, manevra lui Basescu doboara toate recordurile de cinism din politica damboviteana. Si demonstreaza ca, pentru jucatorul de la Cotroceni, votul uninominal este doar un slagar demagogic.
Executivul si-a asumat raspunderea pentru formula de vot uninominal propusa de "ProDemocratia". O formula sustinuta, pana de curand, fara rezerve, de PD. Paradoxal, cabinetul minoritar al liberalilor a reusit ceea ce paruse imposibil unor guverne aparent mult mai solide. Un succes cu care si presedintele Basescu s-ar fi putut mandri. Fiindca, daca el nu ar fi promovat, cu tenacitate, aceasta tema, este putin probabil ca legea ar fi fost adoptata. Meritul sau era incontestabil. Atata doar ca presedintele nu doreste sa imparta laurii cu liberalii. Decat sa le acorde acestora un beneficiu de imagine cat de mic, mai bine sacrifica intregul proiect caruia, teoretic, i se dedicase trup si suflet. Brusc, formula propusa de "ProDemocratia" a devenit "monstruoasa". Traian Basescu a decis sa promoveze o alta, mult mai controversata.
Exista multe variante de vot uninominal. Fiecare are avantaje si dezavantaje. Niciuna nu este perfecta.
"Eu am spus ca voi lasa partidelor libertatea ca, prin negociere, sa gaseasca o formula" - a declarat, presedintele, intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei. Intre timp, insa, s-a razgandit. Formula asumata de Guvern - si acceptata, tacit, de Parlament - nu ii mai place. Pentru ca e proasta? Nu, fiindca au adoptat-o liberalii! Daca Tariceanu ar fi ales varianta scrutinului majoritar in doua tururi, Basescu ar fi optat pentru votul mixt recomandat de "ProDemocratia". Iata ce este, de fapt, revoltator: ca o chestiune atat de important pentru viitorul politic al Romaniei risca sa fie transata exclusiv prin prisma unor interese politicianiste imediate.
Fiindca vrea cu orice pret sa faca galerie PD-ului in campania pentru europarlamentare, Traian Basescu are musai nevoie de un referendum simultan. Nu ii pasa ca bruiaza astfel ambele dezbateri. Nu ii pasa nici ca risca sa ingroape definitiv proiectul uninominalului. Dar si-l doreste, oare, cu adevarat? Sau are nevoie doar de inca un "esec" pe care sa-l poata atribui apoi inamicilor sai, pe deja clasicul principiu "eu am vrut, dar ei nu m-au lasat"? In fond, obedientul partid prezidential sta destul de prost la capitolul personalitati politice charismatice. Cu lideri gen Cezar Preda si Elena Udrea, nu cred ca uninominalul este visul PD-ului. Ca sa nu mai vorbesc de simpatica Elena Basescu, mezina presedintelui, care declara mai deunazi ca ar vrea sa-si abandoneze cariera de fotomodel pentru un fotoliu de parlamentar. Cat ar fi "tati" de "cool", obiectivul nu poate fi atins decat prin votul pe liste... Ar mai fi, apoi, si Adriean Videanu - exemplul viu ca sistemul electoral aplicat de 17 ani la alegerea primarilor nu este catusi de putin o garantie a performantei. Cat despre diminuarea coruptiei... Exista, dimpotriva, riscul ca, stiind ca nu mai au nicio sansa pentru un nou mandat, alesii nostri sa se puna pe japca in ritm accelerat. La adapost de presiunile partidelor din care provin, carora le vor da peste nas cu "legitimitatea" obtinuta prin votul direct. Riscam sa asistam la cariere politice meteorice, gandite strict ca un program de inavutire pe patru ani. Sincer, nu cred ca asta isi doreste Presedintele Basescu. El vrea o masina de vot disciplinata, la ordinele sale. Uninominalul e doar un slogan de campanie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.