Presedintele Traian Basescu considera ca ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, ar fi trebuit sa demisioneze imediat dupa ce a facut afirmatiile referitoare la deportarea in desertul egiptean a cetatenilor romani care comit infractiuni.
Presedintele Traian Basescu considera ca ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, ar fi trebuit sa demisioneze imediat dupa ce a facut afirmatiile referitoare la deportarea in desertul egiptean a cetatenilor romani care comit infractiuni.

Prezent luni seara intr-o emisiune la postul public de televiziune, monitorizata de Rompres, seful statului a afirmat ca nu numai presa si oamenii politici din Italia s-au grabit in a-i clama vinovatia lui Nicolae Mailat, ci si "unii de la noi".

"Si la noi s-au grabit, in faza initiala. Unul facea nu stiu ce rezervatii prin Egipt, ministrul de externe, sa-i duca in Egipt. Trebuia sa demisioneze in al doilea minut dupa ce a facut o astfel de afirmatie", a precizat Traian Basescu.

In opinia sa, singurul lucru bun facut de autoritatile romane este acela ca se implica in oferirea de asistenta juridica pentru romani si ca vor sa deschida noi consulate, in rest fiind vorba, potrivit sefului statului, despre "demagogie politica si povesti".

"Auzeam ca MAE vrea sa faca nu stiu ce pentru schimbarea imaginii. Ce imagine sa schimbi cand pe Columna lui Traian sunt cersetori cu fuste, cu copii in brate, cu oameni care fura in autobuz?", a spus Basescu.

Pe de alta parte, presedintele a mentionat ca este grava expulzarea in masa a unor cetateni, avand in vedere ca expulzarile nu pot fi decat individuale. In context, Basescu a aratat ca, in baza Directivei 38 a Uniunii Europene, care precizeaza situatiile in care se poate trece la expulzare, statul italian este obligat sa-l notifice pe cel pe care vrea sa-l expulzeze si nu-l poate expulza mai devreme de 30 de zile, astfel incat sa-i dea sansa sa se apere in instanta.

"Am constatat lipsa de interes a institutiilor statului roman fata de romanii care muncesc in strainatate si dupa ultima intalnire cu ambasadorii am cerut rapoarte referitoare la situatia acestora. Concluzia este dezastruoasa", a atras atentia Traian Basescu.

Basescu considera ca diplomatii manifesta un dispret pentru cetatenii pe care ii reprezinta si a anuntat ca va rechema numerosi ambasadori: "Ambasadele nu sunt interesate de ceea ce se intampla. Avem grija sa le dublam salariile, dar isi bat joc de romani. Nu se implica, nu stiu nimic, nu mentin legatura cu autoritatile locale. O sa am grija ca multi ambasadori sa fie chemati acasa. Dispretul lor pentru romani poate fi probat din raportarile pe care le-am cerut. Este un dezastru in Ministerul de Externe", a conchis presedintele.

"In ceea ce priveste Italia, statul italian este indreptatit sa ia o astfel de masura cum este expulzarea, in baza unei directive europene. Motivul invocat de acest poate fi corect, dar este grav ca prin directiva este obligat sa il notifice pe cel pe care vrea sa il expulzeze si acesta are un ragaz in care sa se poata apara in fata instantei. Statul italian recurge insa la expulzarea in masa. Lucrurile se fac superficial si nu vor rezolva problema. Marea majoritate a romanilor muncesc cinstit si sunt apreciati", a explicat presedintele.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin