>> In ultimii trei ani, la Timisoara, numai trei operatii de prelevare au fost finalizate cu succes

La Timisoara, la cel mai mare spital din vestul tarii, in acest an, nu a putut fi finalizat nici macar o singura prelevare de organe de la
>> In ultimii trei ani, la Timisoara, numai trei operatii de prelevare au fost finalizate cu succes

La Timisoara, la cel mai mare spital din vestul tarii, in acest an, nu a putut fi finalizat nici macar o singura prelevare de organe de la o persoana aflata in moarte cerebrala. Medicul Daniel Ilincariu, coordonatorul Programului de Transplant din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, a declarat ca situatia este dramatica, pentru ca numarul este tot mai mic de la an la an.
"Trei organe, atat s-au donat, prelevat si transplantat de la persoane aflate in moarte cerebrala la Timisoara in ultimii doi ani. In Timis exista 54 de persoane care au nevoie de un rinichi. Altii sunt pe lista de asteptare pentru ficat si cord. Multi dintre ei mor inainte de a avea sansa unui transplant", spune si prof.dr. Dorel Sandesc, seful Clinicii Anestezie Terapie-Intensiva de la Spitalul Judetean. In acest an, la Spitalul Judetean, 15 pacienti au suferit leziuni grave care au rezultat in moartea cerebrala. Dintre acestia, opt familii nu au fost de acord ca ruda decedata sa devina donator, iar in celelalte cazuri, prelevarea nu a reusit din diferite motive medicale. "Media anuala de pacienti fara activitate cerebrala este de 20. Acum doi ani, am reusit prelevarea organelor de la doi pacienti, anul trecut de la unul singur si in acest an, nici unul", a completat Ilincariu. Medicii spun ca principalele argumente pentru care familiile celor decedati nu sunt de acord cu donarea sunt neincrederea in sistemul sanitar, lipsa de informatie, dar si din considerente religioase. "Am discutat cu preoti despre acest aspect si donarea a fost aprobata de culte si de societatea civila, pentru ca este un gest nobil", mentioneaza Sandesc. Mentinerea organelor pacientilor aflati in moarte cerebrala poate ajunge si la 10.000 de lei pentru un caz, insa banii nu sunt o problema, dupa cum spune coordonatorul programului de transplant.

CAMPANIE
Studioul regional al TVR a demarat o campanie denumita "Daruieste viata!", prin care isi propune sa sensibilizeze publicul din regiune in privinta donarii organelor in cazul mortii cerebrale si in egala masura sa atraga atentia asupra aspectului legislativ. "Suntem pe ultimul loc in Europa la prelevarea de organe. La nivel national, avem 1.300 de pacienti care asteapta o sansa. Spre deosebire de majoritatea tarilor europene, la noi nu conteaza acceptul unei persoane de a deveni donator dupa moarte, ci este decisiva dorinta rudelor de gradul I. Aceasta problema trebuie discutata in familie, pentru ca nu se stie niciodata cand e de folos", a spus Ilincariu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.