Imbogatirea cu fier a painii, un proiect pe marginea caruia s-au nascut discutii aprinse, este inca pusa sub semnul intrebarii. Desi lipsa de fier din organism genereaza aparitia anemiei, fortifierea painii cu acest micronutrient este riscanta pentru
Imbogatirea cu fier a painii, un proiect pe marginea caruia s-au nascut discutii aprinse, este inca pusa sub semnul intrebarii. Desi lipsa de fier din organism genereaza aparitia anemiei, fortifierea painii cu acest micronutrient este riscanta pentru sanatate."deficienta de fier este cea mai raspandita afectiune nutritionala din lume, iar stadiul ei cel mai sever se traduce prin aparitia anemiei (concentratie scazuta a hemoglobinei sanguine)", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Totusi, specialistul atrage atentia ca imbogatirea fainii cu o forma a fierului (non fier hemic anorganic) poate fi daunatoare pentru organism. "In produsele alimentare fabricate pe baza de faina se folosesc si alte ingrediente sau aditivi alimentari (coloranti, antioxidanti, conservanti) in care formele neadecvate de fier pot reactiona producand schimbari de gust, culoare sau modificarea toxicitatii unor aditivi alimentari adaugati", a subliniat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Grasimile adaugate in aceste alimente pot interactiona cu forme de fier anorganic, eliberand compusi cu forme inalte de toxicitate. Specialistul atentioneaza ca, in Romania, sarea este fortificata universal cu iod. Prin combinarea alimentelor, fierul anorganic neprotejat reactioneaza cu iodul si vitamina A, distrugandu-le. "Cea mai naturala cale de corectare a deficitului de fier este facilitarea accesului la hrana sanatoasa al intregii populatii", a atentionat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Potrivit acestuia, o masura nutritionala ar fi incurajarea producerii de alimente sanatoase prin aplicarea de TVA diferentiate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.