Vocile puternice din PSD au facut, sambata, la Consiliul alesilor locali, zid in jurul lui Ion Iliescu, transmitandu-le liderilor centrali mesaje impaciuitoare in conflictul dintre presedintele partidului si cel de onoare. Impins de cei 5000 de pesedisti adunati exemplar la Sala Palatului, Mircea Geoana a imbratisat ideea de reconciliere si si-a asigurat partidul ca nu este in razboi cu Ion Iliescu, desi nu intotdeauna este 100% de acord cu ceea ce spune si gandeste liderul PSD. Pe fondul unei atmosfere mai mult decat favorabile, presedintele de onoare s-a dezlantuit impotriva celor care au urmat directivele de la Cotroceni si care "pronunta fraze de stanga, dar trag cu ochiul spre dreapta si cer aprobare de la Curte". Replica lui Iliescu vine la doar cateva zile dupa ce Vasile Dancu a lansat un atac fara precedent la adresa sa, cerand eliminarea "resturilor bolsevice din PSD" si a "javrelor batrane".
Iliescu, impotriva celor care "cer aprobare de la Curte"
"Nu avem nevoie de oameni care sa rosteasca fraze de stanga si sa traga cu ochiul pe dreapta, sa ceara aprobare de la Curte pentru ca li s-a conditionat un partid reformat fara Ion Iliescu. Daca trecea motiunea de cenzura, asta se intampla, si cei care au votat impotriva au stopat acest proces", a spus Ion Iliescu, in fata celor 5000 de pesedisti. A vorbit si el sambata de "un al treilea val de innoitori" care vor sa dea PSD fedeles lui Basescu, sub pretextul reformei interne a partidului. Iliescu a tinut sa aminteasca ca nu Traian Basescu a initiat campania de demonizare a sa. "Amintiti-va de anul '90 cand se scanda <<Pana la Anul nou Iliescu in cavou!>>", a comentat presedintele PSD. El a sustinut ca "s-a cautat strategia coloanelor a cincea - subminarea din interior a fortelor politice". Printre glumite ("singura speranta a Romaniei este jucatorul Stelei Daniel Goian", "Sa cerem taxa televiziunilor pentru show-ul de la PSD") si mesaje de unitate ("sub cortul PSD, au loc si Ion Iliescu, si Nicolae Baniciou, si Adrian Nastase, si Vasile Dancu, si Gheorghe Nechita"), Mircea Geoana a spus ca nu este in regula ca in acest partid unii sa se ocupe cu lipirea de etichete, iar altii cu lipirea de afise. "Sa va uitati cine isi rupe pingelele, ca mine si ca Titus, si cine sta la o sueta si isi face calcule", a spus el.
Vanghelie: "Sa-l ia fiorile pe Traian Basescu!"
"Suntem aici ca sa-l ia fiorile pe Traian Basescu! Sa-l ia fiorile!", a strigat din rasputeri Marian Vanghelie in fata pesedistilor. Fara a avea un discurs sclipitor, liderul PSD Bucuresti a reusit insa imposibilul pentru ceilalti antevorbitori: electrizarea salii. Cuvinte ca "invingatori", "unitate" si "forta" i-au facut pe pesedisti sa sara de pe scaune si sa aplaude fiecare interventie a primarului de la cinci. Vicele PSD Cristian Diaconescu a avut aceeasi atitudine conciliatoare, evidentiind atat meritele lui Iliescu, cat si pe cele ale lui Geoana, sustinand ca cei doi, alaturi de Adrian Nastase reprezinta "axa de putere a Romaniei". Autointitulandu-se "o javra batrana", Marian Oprisan a aratat ca pesedistii din vechea†garda, in frunte cu Ion Iliescu, sunt necesari in partid, la fel ca si cei tineri.
Dancu: "Cei care ma vor plecat au un vis erotic"
In ciuda celor intamplate la Sala Palatului, Vasile Dancu a continuat si sambata criticile la adresa celor pe care i-a deranjat cu declaratiile sale. Intr-un interviu publicat chiar sambata pe site-ul inpolitics.ro, Dancu le-a spus celor care au crezut ca au scapat de el ca "s-au bucurat degeaba" si ca "au un vis erotic".
El le-a transmis liderilor PSD ca ii asteapta dupa alegeri la o discutie despre pacate si responsabilitati.
"Stiu ca indignatii s-au autosesizat si ca vor sa creeze un motiv de scandal, dar urla degeaba, la urmatoarea confruntare deschisa ei obtin maximum 30%, ca si la ultimele doua congrese", afirma deputatul de Cluj, trimitand noi sageti catre oamenii lui Iliescu.