Comandantul Politiei Carei, subcomisarul Radu Chis, a declarat ca episcopul Laszlo Tokes este cercetat penal pentru instigare la nerespectarea unei sentinte judecatoresti, alaturi de preotul reformat din Ghenci, Szomor Attila, numit de catre Episcopi
Comandantul Politiei Carei, subcomisarul Radu Chis, a declarat ca episcopul Laszlo Tokes este cercetat penal pentru instigare la nerespectarea unei sentinte judecatoresti, alaturi de preotul reformat din Ghenci, Szomor Attila, numit de catre Episcopia Reformata de Piatra Craiului, si de prim-curatorul din localitate, la randul sau cercetat penal pentru distrugere. Politia Carei a intocmit cele trei dosare penale in urma plangerilor depuse de sustinatorii preotului suspendat Iuliu Bathori. Desi dispunea de o sentinta judecatoreasca care ii permitea sa stea in casa parohiala, preotul Iuliu Bathori nu a fost lasat sa intre aici. La sfarsitul lunii septembrie, curatorul sef al parohiei a taiat cu un cleste masiv lacatul pus de Bathori pe poarta casei parohiale, facand loc astfel procesiunii conduse de episcopul Laszlo Tokes. Preotul Iuliu Bathori a fost suspendat in primavara anului trecut printr-o decizie a conducerii Episcopiei Reformate de Piatra Craiului. Intregul scandal a pornit de la suma de 50.000 de dolari primita de la Guvernul Ungariei, prin intermediul unei fundatii, in vederea achizitionarii de terenuri pe raza localitatii Ghenci. Potrivit sustinatorilor preotului Iuliu Bathori, Episcopia a vrut sa preia controlul asupra acestor fonduri, dorind sa includa terenurile in patrimoniul acesteia. Preotul s-a opus intentiei episcopului Tokes. In luna februarie a anului trecut, preotul Bathori a fost suspendat din functie de catre Episcopia de Piatra Craiului, in locul sau fiind numit preotul Szomor Attila. Oficial, Bathori a fost suspendat pe motiv ca a delapidat din fondurile primite de la fundatia ungara, acesta fiind exclus din randul preotilor reformati in urma cu doua luni. Bathori a fost evacuat din casa parohiala in luna iunie a acestui an. Intre timp, preotul suspendat a obtinut o sentinta judecatoreasca de reinstalare, care a fost pusa in aplicare marti de catre un executor judecatoresc. Instanta a decis ca ambii preoti sa aiba drept de folosinta asupra casei parohiale. In cele din urma, preotul Szomor a ramas cu cheia de la casa, iar Bathori cu cheia de la lacatul pus pe usa de intrare in curtea parohiei. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.