Se spera obtinerea de noi contracte
Nuclearelectrica nu crede ca mai are nevoie de apa greaDirectorul general al Romag-Prod, Cornel Ghita, s-a aratat increzator in viitorul fabricii, chiar daca surse din piata sustin ca aceasta s-ar putea afla i
Se spera obtinerea de noi contracte
Nuclearelectrica nu crede ca mai are nevoie de apa greaDirectorul general al Romag-Prod, Cornel Ghita, s-a aratat increzator in viitorul fabricii, chiar daca surse din piata sustin ca aceasta s-ar putea afla in dificultate odata cu ultima picatura de apa grea livrata Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda.
"Noi suntem optimisti ca vom gasi contracte, fie in Romania, fie in afara tarii. Cu atat mai mult cu cat durata de viata a liniilor de productie expira cel mai devreme in 2013 (cea pusa in functiune in 1988) si cel mai tarziu in 2021 (ultima linie, inaugurata in 1996)", ne-a declarat ing. Ghita.
De partea cealalta, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, s-a aratat rezervat in aceasta privinta. Intrebat daca, in opinia sa, exista posibilitatea prelungirii contractului pentru livrarea apei grele, Teodor Chirica a afirmat ca, "deocamdata", nu se are in vedere construirea unuia nou, suplimentar fata de Unitatile 3 si 4". "Nu ma pot pronunta asupra unei eventuale prelungiri a contractului de fabricare a apei grele dupa anul 2012".
Potrivit datelor furnizate de Nuclearelectrica, in afara intregii cantitati de apa grea necesara reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda, Romag a livrat pana acum 130 de tone dintre cele 1.100 destinate unitatilor 3 si 4, diferenta urmand sa fie fabricata pana in 2012. In ciuda acestui lucru, reprezentantii fabricii de la Turnu-Severin sustin ca exista si posibilitatea incheierii unor noi contracte si chiar a prelungirii lor pana in 2018 - 2020.Comunistii voiau sa faca 15 reactoareProgramul nuclear romanesc elaborat de regimul comunist prevedea construirea a nu mai putin de 14 - 15 reactoare. Pentru industria energo-intensiva a anilor '70 - '80, scopul principal era o productie mare de energie electrica si importuri cat mai mici, dorindu-se inca de pe atunci independenta energetica a Romaniei.
Pentru ca s-a ales o filiera de reactoare nucleare care sa evite importurile (CANDU: uraniu natural - apa grea), a trebuit construita o fabrica de apa grea la Turnu-Severin, desi plasamentul initial era Cernavoda, pentru a fi in apropierea beneficiarului.
Pentru cele 15 reactoare nucleare era nevoie de cel putin 7.500 tone de apa grea necesare exclusiv incarcarii si inca 2.340 tone pentru completarile tehnologice anuale pe toata durata de viata a reactoarelor, adica 30 de ani.
Din acest motiv a fost proiectata Romag sa functioneze cu opt linii de productie (din care se folosesc in prezent doar trei).
Inainte de Revolutia din decembrie erau in constructie doar 5 reactoare nucleare dintre cele 15 preconizate in programul nuclear. Unitatea 1 era construita in proportie de 65%, Unitatea 2 - 40%, reactoarele 3, 4 si 5 aflandu-se in faze incipiente. Se pare ca, ulterior, s-a renuntat la construirea celei de-a cincea unitati.Se va construi o alta centralaIn urma cu exact o luna, cand s-a inaugurat Unitatea 2 de la Cernavoda, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut insa declaratii surprinzatoare, cel putin pentru momentul de fata, cand inca nu s-au selectat investitorii pentru reactoarele 3 si 4. El a anuntat ca ministrul Economiei trebuie sa se gandeasca asupra unui amplasament unde ar putea fi construita o noua centrala nuclearelectrica.
"Au fost facute mai multe studii privind potentialele locatii unde putem construi o noua centrala nuclearelectrica. Il rog pe ministrul Economiei si Finantelor (Varujan Vosganian - n.r.) sa se gandeasca incepand de astazi (5 octombrie - n.r.) asupra unui amplasament", a spus Tariceanu, precizand ca au fost evaluate anumite amplasamente in trecut, dar acum trebuie sa fie ales unul dintre ele, "care va fi tras la tinta".
"E clar ca va trebui sa se faca (o noua centrala nuclearelectrica-n.r. ). Daca ramanem dependenti de resurse cum sunt gazul natural si petrolul, acestea sunt resurse in curs de epuizare si acesta este motivul pentru care preturile au crescut foarte mult. Trebuie sa anticipam. Nu trebuie sa ajungem in situatie de criza, pentru ca o centrala nuclearelectrica nu se poate face asa, pocnind din degete", a spus Tariceanu.
El a mai precizat ca la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda nu se mai pot da in folosinta decat reactorele 3 si 4, pentru ca reactorul 5 este imposibil de realizat "din punct de vedere tehnic".
In aceste conditii, chiar daca s-a renuntat la realizarea celui de-al cincilea reactor nuclear la Cernavoda, Romag ar putea incepe productia pentru noua centrala nucleara. Acest lucru ar insemna, de asemenea, ca statul ar putea fi interesat sa continue investitiile pentru linia GS2 (sistate in 2003, desi aceasta era realizata in proportie de 90%) si poate si pentru celelalte patru linii de productie...Posibile piete de desfacereInstalatiile din cadrul sucursalei ROMAG-Prod produc cea mai pura apa grea de uz nuclear din lume, de concentratii izotopice 99,90 - 99,99%, la o capacitate optima de 180 de tone pe an, ceea ce a dus la posibilitatea exportarii unor importante cantitati (21% s-a livrat in Canada, Coreea de Sud, China, Germania si SUA).
Performantele pe care le-a atins ROMAG-Prod in privinta calitatii apei grele s-ar putea reflecta in noi contracte externe. Surse din piata ne-au informat ca Turcia este interesata de construirea unor reactoare de tip CANDU similare celor de la Cernavoda, ceea ce ar putea duce la incheierea unui contract cu producatorul roman.
Pe de alta parte, cinci puteri economice de renume mondial isi unesc fortele la Cadarache, in Franta, pentru gasirea unor solutii optime in vederea realizarii unui reactor nuclear care sa functioneze pe baza de fuziune (reactoarele noastre functioneaza pe baza de fisiune - n.n.). Procedeul presupune extragerea deuteriului din apa grea, procedura care poate fi realizata de ROMAG-Prod. Şi acest lucru ar presupune incheierea de noi contracte pe piata externa.
Desi a fost extrem de rezervat in aceasta privinta, refuzand sa comenteze informatia, Cornel Ghita a apreciat ca reprezentantii societatii "tatoneaza" permanent piata externa, purtand discutii cu operatorii straini.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.