Un scandal diplomatic de proportii zguduie, de citeva zile, relatiile dintre Spania si Maroc. Autoritatile din Rabat si-au retras ambasadorul de la Madrid pe termen nelimitat. Oficialii au luat aceasta decizie dupa ce familia regala spaniola a anuntat ca va efectua o vizita in Ceuta si Melilla - doua enclave hispanice din vestul Mediteranei, considerate de Maroc teritorii ocupate.

Cele doua asezari se afla sub administratie spaniola de peste patru secole. Rabatul a cerut in repetate rinduri ca enclavele sa fie recunoscute drept teritorii marocane. Autoritatile din Madrid refuza insa categoric aceasta solicitare si sustin ca Ceuta si Melilla au trecut prin atit de multi ani de influenta incit pot fi socotite acum asezari spaniole.

Vizita familiei regale din Madrid este programata pentru inceputul acestei saptamini. Periplul ar trebui sa dureze doua zile. Daca va fi dusa la bun sfirsit, calatoria va arunca in aer relatiile dintre Spania si Maroc, iar neintelegerile ar putea degenera in ceva mai violent. Aceasta nu e prima cearta iscata intre Rabat si Madrid. In 2002, cele doua tari au avut citeva ciocniri diplomatice intense din cauza insulei Perejil - un teritoriu stincos, revendicat de ambele parti. Mai multi jandarmi marocani si-au instalat tabara aici, fapt ce a determinat armata spaniola sa le ceara sa paraseasca de urgenta zona. Dupa mai multe zile de certuri, ambele tari au acceptat sa renunte la pretentiile asupra insulei, iar teritoriul a ramas in continuare neutru.