Secretarul de Stat american ar putea fi citat sa depuna marturie in procesul a doi evrei din SUA acuzati ca au transmis informatii secrete Israelului. Sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, ar putea depune marturie intr-un controversat caz de spionaj. Este vorba despre procesul a doi evrei stabiliti in SUA, acuzati ca au transmis informatii clasificate Israelului timp de mai multi ani. Inculpatii, Steven Rosen si Keith Weissman, erau angajati ai Comitetului de Afaceri Publice Israel-SUA (AIPAC). Ei sint suspectati ca, in perioada 1999-2004, au obtinut date secrete de la autoritatile americane, pe care le-au schimbat apoi intre ei si le-au oferit Ierusalimului.

Cei doi barbati sustin insa ca activitatea lor nu poate fi calificata drept spionaj. Ea era doar o practica obisnuita a administratiei din Washington de a transmite informatii vitale prin "canale neoficiale". Avocatul apararii a cerut ca Rice si alti citiva demnitari de marca din anturajul lui Bush sa fie citati ca martori pentru a confirma aceasta varianta. Un judecator a decis ca solicitarea lui sa fie aprobata. "Inculpatii sustin ca marturiile unor fosti si actuali demnitari din Washington vor arata ca faptele de care sint acuzati nu erau altceva decit episoade dintr-o practica impamintenita in Washington, de a schimba informatii vitale prin «canale subterane»", se arata in decizia judecatoreasca. Cei doi evrei mai spun ca "secretele" transmise de ei nu erau pastrate cu prea multa sfintenie de autoritatile americane. Iar dezvaluirea lor catre Israel nu a produs nici o dauna Statelor Unite.

Printre cei solicitati sa depuna marturie in acest caz se numara consilierul Casei Albe pe probleme de securitate nationala, Stephen Hadley, si alte personalitati de marca. Avocatii au mai cerut citarea unor fosti militari si a unor diplomati americani, la proces. Magistratii au respins insa solicitarea, din motive necunoscute.

Departamentul de Stat american si Consiliul pentru Securitate Nationala au refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema. Cele doua institutii spun ca nu pot emite vreo parere fata de un caz care e inca in derulare in justitie.

Rosen si Weissman au fost pusi sub acuzare in 2005, impreuna cu un oficial al Departamentului Apararii, pe nume Lawrence Franklin. Acesta din urma era acuzat ca a transmis secrete de stat Israelului prin intermediul AIPAC. In 2006, el a pledat vinovat si a fost condamnat la 12 ani de inchisoare si la o amenda de 10.000 de dolari. Procesul celorlalti doi inculpati va incepe, cel mai probabil, in ianuarie anul viitor.