Clujul reintra in atentia opiniei publice in urma unui nou scandal judiciar in care este implicat controversatul om de afaceri Paszkany Arpad Zoltan, finantatorul clubului de fotbal CFR Ecomax. Toma Rus, adjunctul Directiei Generale de Combatere a Cr
Clujul reintra in atentia opiniei publice in urma unui nou scandal judiciar in care este implicat controversatul om de afaceri Paszkany Arpad Zoltan, finantatorul clubului de fotbal CFR Ecomax. Toma Rus, adjunctul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, este cercetat de procurorii DNA Cluj pentru fapte de coruptie. Surse judiciare sustin ca unul dintre denuntatorii lui Toma face parte din conducerea clubului CFR si ar fi chiar presedintele clubului Iuliu Muresan, mana dreapta a lui Paszkany.
Fostul sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Cluj, comisarul Toma Rus, actualmente director adjunct al Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (DGCCOA), este urmarit penal intr-un dosar privind fapte conexe de coruptie si infractiuni economice, instrumentat de catre DNA Cluj. Comisarul primise o citatie de la DNA cu cateva zile inainte fara sa stie exact in ce calitate urma sa dea declaratii. Toma Rus s-a prezentat vinerea trecuta impreuna cu avocatul sau, Gheorghita Mateut, la sediul Serviciului Teritorial Cluj al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), unde a dat declaratii cateva ore. Avocatul Mateut a declarat la iesirea de la DNA Cluj ca acesta este acuzat de trafic de influenta si de alte infractiuni conexe. "Ni s-a comunicat inceperea urmaririi penale intr-un dosar care s-a format in 2006", a spus avocatul. Potrivit acestuia, adjunctul sefului DGCCOA este invinuit de trafic de influenta si infractiuni conexe coruptiei. Mateut nu a precizat in ce consta presupusul trafic de influenta. "Inca nu am vazut despre ce este vorba. Am primit documentul procedural, vom vedea, vom pregati apararea si urmeaza sa ne prezentam din nou peste doua saptamani", a precizat avocatul. Rus nu a dorit sa comenteze situatia. "Am o intelegere cu domnul profesor (Mateut - n. red.). Dansul face declaratii", a spus adjunctul sefului DGCCOA.
CFR Ecomax acuza
Potrivit informatiilor ZIUA de Cluj, obtinute din surse judiciare, doua dintre acuzatiile din dosar ar privi o plangere penala inaintata de reprezentantii clubului de fotbal CFR Ecomax si o acuzatie ce priveste subinchirierea unor spatii comerciale apartinand societatii Piscicola Cluj. Aceleasi surse sustin ca plangerea formulata de reprezentantii CFR Ecomax priveste un presupus contract de achizitionare de catre club a unor suplimente nutritive de la farmacia sotiei comisarului. In schimbul contractului, Toma ar fi oferit "rezolvarea" unui dosar de spalare de bani deschis de DIICOT Cluj pe numele principalului finantator al echipei, Paszkany Arpad Zoltan. In prezent, acest dosar se afla in lucru la structura centrala a DIICOT dupa ce a fost redeschis de procurorii clujeni in contextul cazului Gazeta. In ceea ce priveste inchirierea unui spatiu comercial ce apartine Piscicola catre firma sotiei lui Toma Rus si apoi subinchirierea lui catre o banca, sursele judiciare spun ca diferenta de bani intre inchiriere si subinchiriere ar fi de patru ori. Bani de care a beneficiat societatea sotiei.
Rus ocupa din 15 octombrie a.c. functia de director general adjunct al DGCCOA. Acesta a coordonat o serie de anchete privind retele de crima organizata transfrontaliere in special in domeniul traficului de droguri. In 2003, BCCOA Cluj a anihilat cea mai mare retea de trafic cu heroina din Romania coordonata de la Cluj de Torino Sfarlea. Reteaua avea ramificatii in Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Turcia si Romania.
Sarmizia Fetcu, purtator de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane, a declarat ca, potrivit statutului politistilor, Rus nu poate fi suspendat din functie decat in momentul unei eventuale puneri in miscare a actiunii penale, adica trimitere in judecata, nu si in cazul inceperii urmaririi penale. (A.G. - ZIUA de Cluj)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.