Judecatorii s-au pronuntat, din nou, in favoarea bugetarilor care cer salariul minim de 880 de lei pentru angajatii cu studii superioare.Profesorii cu studii superioare din Federatia Educatiei Nationale vor primi un salariu minim de 880 de lei. Asa a decis Curtea de Apel Bucuresti, care a judecat procesul intentat de sindicat Guvernului si ministerelor Muncii si Educatiei. Sindicalistii au cerut in instanta respectarea contractului colectiv de munca unic la nivel national.

La fel ca si colegii lor care au cistigat in urma cu o luna un proces similar in Dolj, sindicalistii vor primi diferenta de bani pentru perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2007 pina la acoperirea sumei de 880 de lei. Conform grilelor de salarizare elaborate de Guvern si aplicate in prezent, salariul de baza brut pentru personalul didactic cu studii superioare debutant este de 761 lei lunar. Potrivit unor surse guvernamentale citate de agentia NewsIn, Ministerul Educatiei intentioneaza sa atace cu recurs sentinta de vineri a Curtii de Apel Bucuresti.

La rindul lor, sindicatele din toate judetele din tara afiliate Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) au dat in judecata inspectoratele scolare pe aceeasi tema, pentru a-si primi banii. De altfel, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, prin Uniunea Sindicatelor Independente din Invatamint Dolj, a cistigat definitiv si irevocabil procesul privind acordarea salariului de baza brut de 880 de lei. „Absolut toate judetele au declansat procedura, iar daca Guvernul nu va emite o ordonanta de urgenta, toate sindicatele din teritoriu vor demara procese pentru a-si cistiga drepturile salariale", a spus Aurel Cornea, seful FSLI.

Contractul Colectiv de Munca la nivel national prevede un salariu minim de 660 de lei pentru cei cu studii medii si de 880 de lei pentru angajatii incadrati cu studii superioare. Aplicarea acestuia ar aduce cresteri de salarii chiar si pentru cei cu venituri mai mari datorita aplicarii coeficientilor de ierarhizare. Potrivit estimarilor Ministerului Finantelor, cheltuiala suplimentara pentru toti bugetarii ar putea ajunge la noua miliarde de lei pe an.

Sindicalistii ameninta cu prima greva nationala Confederatiile sindicale ar putea ajunge la greva generala in mai putin de doua saptamini, potrivit legii privind solutionarea conflictelor de munca, daca patronatele nu vor veni azi cu o oferta mai mare de 480 de lei pentru salariul minim. Aceasta ar fi, de altfel, prima greva generala declansata la nivel national in Romania, potrivit sindicalistilor. Cele cinci confederatii au anuntat vineri declansarea conflictului de munca. „Noi am inceput cu 700 de lei, am redus la 650 de lei, dar ei au venit doar cu pareri personale, de la 460 la 480 de lei, cu jumatate de gura, dar nu putem accepta mai putin de 540 de lei", a precizat Ovidiu Jurca, vicepresedintele Blocului National Sindical. (Oana Craciun)

Procese in toata tara pentru salariul minim. Detalii pe www.cotidianul.ro/select