Imbina culturi precolumbiene, ale colonizarii si ale erei moderne
Minunea Fecioarei din Guadalupe atrage milioane de credinciosiMexico City (Ciudad de Mexico) se afla chiar in locul unde odinioara se gasea legendara capitala azteca Tehochtitlan,
Imbina culturi precolumbiene, ale colonizarii si ale erei moderne
Minunea Fecioarei din Guadalupe atrage milioane de credinciosiMexico City (Ciudad de Mexico) se afla chiar in locul unde odinioara se gasea legendara capitala azteca Tehochtitlan, un oras impresionant ce i-a uluit pe spaniolii care l-au descoperit, prin amploare, bogatie si frumusete. Daca astazi capitala azteca a ramas doar o legenda, Mexico City este un oras suficient de interesant pentru a atrage pe oricine, situat in centrul statului Mexic. Ca un enorm muzeu, Mexico City este un oras remarcabil, cu o cultura veche de 3000 ani, fiind cel mai vechi oras din emisfera vestica. Este asezat pe vechea albie a unui lac larg de 7500 metri, inconjurat de munti. Doar cateva orase din lume pot concura cu grandoarea acestuia, cu un istoric ce imbina culturi ale erei precolumbiene, ale colonizarii europene si ale erei moderne in final. Mexico City este orasul pe care civilizatia Azteca l-a dezvoltat in asa masura incat era cel mai mare si mai remarcabil oras al civilizatiei secolului al XVI-lea. Este cel mai mare oras de pe planeta, cu circa 25 de milioane de locuitori, desi in lipsa unui recensamant este greu de aflat. Mexico City este pur si simplu urias, pare infinit, si va veti convinge de aceasta inca de cand veti ajunge in Aeroportul International Benito Juarez, mereu aglomerat si plin de turisti. Orasul ofera numeroase muzee, parcuri, cladirile coloniale, bine pastrate, constructiile moderne ce rivalizeaza cu orice alt oras modern, o celebra piramida azteca (unul dintre punctele de atractie ale orasului), restaurante elegante, cu meniuri bogate, cel mai lung bulevard din lume, cea mai mare universitate din lume (are peste 500.000 de studenti) si, pentru pasionatii sportului, cel mai mare stadion din lume. Intr-un cuvant, Mexico City este in sine o tara.
Climatul este placut, locuitorii sunt suficient de primitori pentru a nu regreta hotararea de a veni aici, desi traficul,aglomeratia si ritmul rapid al vietii de zi cu zi sunt infernale.Fecioara din Guadalupe este protectoarea Mexicului si simbolul credinteiBasilica de Nuestra Senora de Guadalupe, principala biserica a metropolei, dedicata sfintei care ocroteste Mexicul, este locul unde se afla imaginea care a realizat unirea intre misticismul hispanic si credinta catolica. Fecioara din Guadalupe este iubita si venerata in lumea intreaga, imaginea fiind reprodusa pe diverse medii si obiecte de cult, un adevarat simbol al orasului. Povestea acestei biserici este una dintre cele mai indragite. Impresionanta constructie a fost ridicata pe locul unde, pe 9 decembrie 1531, un indian sarac, pe nume Juan Diego, a vazut o doamna frumoasa invesmantata in mantie albastra. Episcopul local, Zumarraga, nu a crezut ca umilul taran o vazuse pe Sfanta Fecioara, asa ca a cerut mai multe dovezi. Juan a avut o a doua viziune pe 12 decembrie, iar Sfanta Fecioara l-a invatat sa adune trandafirii care inmugurisera deodata in solul stancos. Acesta a adunat cu grija florile in haina sa grosolana si le-a dus episcopului. Cand acesta le-a luat, florile au cazut pe pamant, iar pe tesatura aspra se vedea imaginea Sfintei Fecioare.
Constructia a inceput in scurt timp, chiar in acel loc, iar cand totul a fost gata, imaginea sacra a fost pusa la loc de cinste, intr-o rama de aur. De secole, milioane de credinciosi si curiosi vin aici pentru a vedea aceasta imagine, imposibil de explicat de stiinta moderna, iar Fecioara din Guadalupe a devenit protectoarea Mexicului. Cum numarul vizitatorilor a tot crescut, fiind prea multi pentru vechea biserica, s-a construit o noua biserica, creatia arhitectului Pedro Ramírez Vazquez, cel care a realizat si proiectul pentru Museo National de Antropologia. Ţesatura purtand imaginea sacra se gaseste deasupra altarului, fiind protejata de un geam anti-glont, iar credinciosii sunt tinuti la distanta, ca intr-un muzeu. Vechea biserica este si astazi deschisa in apropiere, dar este intr-o avansata stare de degradare si, ca atare, e inchisa publicului. Lucrarile de restaurare au inceput cu zece ani in urma, dar mai sunt multe de vazut.
Tot aici turistii pot vizita Muzeul Bisericii, cu diferite artefacte si obiecte de cult, adunate in timp. Langa muzeu a fost amenajata o frumoasa gradina, in amintirea momentului in care Juan Diego a dus florile episcopului.
In varful dealului, in spatele bisericii, se gaseste Panteon del Tepeyac, un cimitir unde se odihnesc personalitati importante din istoria Mexicului, dar si numeroase magazine de suveniruri, cu arta religioasa si populara.In fiecare an, pe 12 decembrie, aici are loc un
festival dedicat Fecioarei din Guadalupe, cu dansuri, slujbe religioase, o atmosfera de carnaval greu de imaginat in alta parte, iar vizitatorii se numara cu miile.Catedrala Metropolitana imbina stilul baroc si neoclasic cu traditiile mexicane localeLa est de catedrala, cei care vor sa redescopere civilizatia azteca pot vedea ruinele principalului templu din trecut, Templo Mayor, avand in apropiere si un superb muzeu care adaposteste artefactele descoperite in acest sit arheologic. Inima orasului este Plaza de la Constitucion, cunoscuta si sub numele de Zocalo, iar de aici plimbarea poate continua pana in cel mai mare parc din Mexico City, Bosque de Chapultepec. In Centro Historico sunt numeroase magazine, de toate felurile, precum si numerosi vanzatori stradali, care ofera produse la preturi modice, nu ezita sa negocieze indelung. Dupa ce treceti de uriasa piramida azteca, ce pare ca mai apara orasul si care s-a pastrat extraordinar, veti gasi un alt edificiu urias: Catedrala Metropolitana. Aceasta se confunda cu istoria orasului, constructia incepand in 1573, fiind terminata in 1788, si imbina stilul baroc si neoclasic cu traditiile mexicane locale. Iubitorii artei nu trebuie sa rateze o vizita la Museo Frida Kahlo din Mexico City. Chiar daca in timpul vietii Frida Kahlo era mai cunoscuta pentru faptul ca era sotia pictorului Diego Rivera, celebru pentru compozitiile sale murale, astazi popularitatea ei o depaseste cu mult pe a lui. Viata artistei a fost dedicata in egala masura picturii si iubirii pentru sotul sau, reusind sa exprime in lucrarile sale durerea emotionala si fizica pe care o traia. Astazi tablourile pictate de Frida Kahlo, in mare parte autoportrete, sunt considerate opere de arta de o valoare extraordinara.InfoZona metropolitana este una dintre cele mai extinse zone urbane ale lumii, formand o elipsa cu axele de o lungime de circa 40 kilometri de la est la vest si de o latime de circa 60 de kilometri de la nord la sudAltitudinea medie a orasului este de 2.240 m deasupra nivelului mariiDoua din marile probleme ale orasului sunt alimentarea cu apa potabila si nivelul ridicat al poluarii aeruluiOrasul este format din 350 de cartiereEste capitala cu cele mai multe muzee din lume


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.