Nationala va putea fi vazuta la televiziunea care are cea mai mare audienta la stirile sportive, acesta fiind un criteriu-surpriza introdus in negocierile cu televiziunile.

Sase posturi de televiziune - TVR 1, Antena 1, Kanal D, PRO TV, Realitatea TV si Telesport - si-au manifestat intentia de a achizitiona drepturile de difuzare a meciurilor nationalei de fotbal detinute pina la sfirsitul acestui an de postul public de televiziune. O clauza introdusa de societatea Sport Evolution Group, condusa de fostul director de marketing al FRF Cristian Iancu, face ca postul lui Adrian Sirbu sa plece din pole position in aceasta cursa nebuna dupa ratingul din ghetele lui Adrian Mutu. Concret, conform cererii de oferta stabilite de partenerul FRF, unul dintre criteriile de departajare introduse pentru noul contract este audienta de la stirile sportive. Fiind o autoritate de drept privat, institutia condusa de Mircea Sandu nu va face o licitatie deschisa, ci va analiza fiecare oferta in parte, in caz de egalitate avind loc o runda suplimentara de negocieri.

De notat ca actualul contract pentru drepturile de difuzare a meciurilor nationalei de fotbal a Romaniei, detinut de TVR (contra a 800.000 de dolari pe an), expira in 31 decembrie 2007. Acest contract nu include si meciurile de la Campionatul European sau de la Campionatul Mondial de fotbal, care sint comercializate direct de UEFA si de FIFA.

PRO TV conduce detasat cind vine vorba dspre audienta stirilor sportive. Ca este vorba despre zimbetul Corinei Caragea, al Ralucai Arvat sau de formula controversata pe care a brevetat-o Costi Mocanu, 734.000 de romani au urmarit, in medie, sportul din cadrul „Stirilor PRO" de la ora 19.00, luna trecuta, la nivel urban, potrivit datelor TNS AGB. Decolteul rival al Simonei Patruleasa nu a reusit sa aduca decit 475.000 de telespectatori pentru stirile sportive din cadrul „Observatorului" de pe Antena 1, de pe acelasi interval orar. Audienta de care Radu Naum s-a straduit sa tina aproape cu sportul „Jurnalului" de la 19.00, de la TVR 1: 401.000 de persoane, in medie, la nivel urban, intre 1-31 octombrie anul acesta. Sportul Realitatii de la ora 18.00 a fost urmarit de 110.000 de romani si a fost urmat indeaproape de stirile sportive ale „Focusului", tot de la ora 18.00, de pe Prima TV, care au inregistrat o medie de 108.000 de telespectatori. Ultimul intrat pe piata tv, Kanal D a avut in octombrie 52.000 de autohtoni de partea „Sportului de la D-Stiri".

TVR a protestat deja fata de introducerea acestui criteriu in stabilirea viitorului titular asupra meciurilor nationalei, motivind ca asigura accesul unui numar mare de persoane la vizionarea meciurilor. „Consideram ca principalul criteriu de selectie ar trebui sa fie capacitatea posturilor de televiziune de a asigura accesul unui numar cit mai mare de cetateni la vizionarea meciurilor echipei nationale. Acesta a fost de fapt si spiritul in care au fost realizate Legea de organizare a SRTv si Hotarirea de Guvern nr. 47/2003, care stabileste evenimentele de importanta majora difuzate in cadrul programelor de televiziune. Si anume: accesul publicului la serviciul de programe in cazul difuzarii unor asemenea evenimente trebuie sa fie liber, cu o simpla antena, si nu pe baza unui abonament la o societate de cablu", a explicat TVR intr-un comunicat dat saptamina trecuta. TVR mai spune ca este singurul post de televiziune care are o acoperire de peste 98% la nivel national si care poate asigura o audienta mare a meciurilor. „Credem ca importante pentru FRF si partenerii sai, din punct de vedere comercial, sint audientele pe care le inregistreaza meciurile in sine, si nu audientele jurnalelor de stiri sportive sau ale postului in general (...), credem ca este normal ca, in final, ponderea cea mai mare sa fie data de capacitatea de acoperire la nivel national si de suma pe care o statie tv o va oferi", se mai arata in comunicatul TVR.

FRF a pregatit insa si o varianta de consolare, dupa modelul comunist, o cutie de creveti la un volum de Schopenhauer, scotind la vinzare si un pachet B. Acesta include posibilitatea de a prezenta inregistrat meciurile nationalei, inclusiv un rezumat cu cele mai importante faze, plus meciurile amicale si oficiale ale nationalelor Under 18 si Under 21.

TVR 2 se conformeaza Stirile sportive de la principala emisiune informativa de la TVR 2, „Ora de stiri", vor avea de luni un prezentator dedicat, Oana Frigescu. "Pina la cooptarea Oanei Frigescu, rubrica «Sport» de la «Ora de stiri» nu a avut un prezentator dedicat, era prezentata «din off» sau de colegii de la sport atunci cind era un subiect important", arata Biroul de presa al TVR.