Saptamana trecuta, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate aproape 27.000 contracte, valoarea lor reprezentand echivalentul a 104,5 milioane de lei.
Piata raportului euro/leu a fost activa, investitorii asteptand decizia BNR privind nivelul dobanzii de politica monetara.
Pentru scadenta de la sfarsitul anului, saptamana a inceput la preturi de 3,3501 - 3,37 lei, marti fiind inregistrat un maxim de 3,39 lei. Presiunea pe vanzare a adus in urmatoarele doua sedinte o scadere a cotatiilor pana la 3,3311 lei, nivel inregistrat joi, a doua zi dupa decizia BNR de majorare a dobanzii de la 7 la 7,5%. Finalul saptamanii a readus insa euro pe o pozitie ascendenta, tranzactiile fiind realizate la 3,36 - 3,3650 lei.
O scadere spectaculoasa a preturilor s-a inregistrat pentru scadenta de la jumatatea anului viitor, acestea coborand de la 3,4049 la 3,34 lei.
Vinerea trecuta, pretul de cotare al raportului euro/leu cu scadenta martie viitor era de 3,4245 lei, iar pentru septembrie 2008 de 3,4049 lei.
Speculatorii de la Sibiu au devenit tot mai interesati de contractele pe uncia de aur (SIBGOLD), datorita evolutiei explozive a preturilor pe pietele internationale, unde investitorii institutionali "alearga" dupa refugii care sa ii protejeze fata de prabusirea dolarului, cresterea preturilor la titei si perspectivele efectelor negative ale inflatiei la nivel global.
La Sibiu, tranzactiile pentru decembrie au fost realizate la preturi cuprinse intre 756 si 775 dolari, valorile mai scazute fiind datorate faptului ca speculatorii de la Sibiu iau in calcul si perspectivele cursului de schimb al leului, inchiderea scadentei realizandu-se la cursul unciei, a anuntat BNR.
Marimea contractului SIBGOLD este de o uncie (31,10 grame), iar pasul de tranzactionare de 0,10 USD.