Fondul European pentru Europa de Sud-Est, specializat in microcredite, s-a lansat vineri oficial in Romania, piata pe care activa pana acum prin companii partenere si in care a dat 5.375 de microcredite in valoare totala de 49 mil. euro, au spus ofic
Fondul European pentru Europa de Sud-Est, specializat in microcredite, s-a lansat vineri oficial in Romania, piata pe care activa pana acum prin companii partenere si in care a dat 5.375 de microcredite in valoare totala de 49 mil. euro, au spus oficialii fondului. Romania are in prezent o pondere de 11% din creditele acordate de fond. "Daca ne referim la accesul la refinantare, in Romania doar 33% din intreprinderi mici si microintreprinderi au acces la refinantare, fata de 200-250% in restul Europei", a declarat Klaus Glaubitt, presedintele EFSE.
EFSE vizeaza dublarea creditelor pentru IMM-urile din Romania, la 100 mil. euro, in cinci ani. "Valoarea imprumuturilor acordate pana in prezent intreprinderilor mici si foarte mici, exploatatiilor agricole si familiilor din Romania se ridica la 49 mil. euro si intentionam sa ajungem in urmatorii cinci ani la 100 mil. euro, aceasta fiind o estimare modesta", a spus directorul de investitii al fondului, Klaus Maurer.
El a precizat ca ponderea creditelor acordate microintreprinderilor din sectorul serviciilor a fost de 40%, un nivel similar fiind inregistrat si de cele pentru IMM-urile din sectorul comercial.
Fondul activeaza pe piata romaneasca prin mai multe institutii partenere, precum Banca Transilvania, Banca Comerciala Carpatica, ProCredit Bank, BT Leasing, Capa Finance si Opportunity Microcredit.
EFSE functioneaza ca un fond de investitii inregistrat in Luxemburg, iar promotorul fondului este KfW - Banca Germana de Dezvoltare.
In octombrie 2007, portofoliul de finantari al EFSE era de 357 mil. euro, fata de putin peste 50 mil. euro la lansarea sa, in 2005. Pana in 2010, Fondul estimeaza ca va acorda finantari pentru 145.000 de firme mici si foarte mici si 36.000 de imprumuturi pentru locuinte in valoare de cel putin 500 mil. euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.