Trei persoane, printre care o fetita de sase ani, au fost ranite grav intr-o puternica explozie produsa, in noaptea de sambata spre duminica, intr-un bloc situat intr-un cartier sarac din Hunedoara. Deflagratia, in urma careia 19 apartamente au fost distruse, a avut loc la putin timp dupa ora 4.00. Deflagratia a fost atat de puternica, incat a distrus si geamurile de la o scoala aflata in apropiere, dar si de la blocurile situate pe o raza de aproximativ o suta de metri. In plus, explozia a afectat si trei autoturisme parcate in apropierea blocului.
In apartamentul in care a avut loc explozia se aflau trei persoane, printre care si o fetita de sase ani. Petru Spataru, in varsta de 55 de ani, sotia lui Adela Spataru, de 56 de ani, si nepoata celor doi, Alexa Lorena Spataru, de 6 ani, au suferit arsuri de gradele II, III si IV pe o mare parte din suprafata corpului, fiind transportati de urgenta la Spitalul Judetean de Urgenta din Deva. Conform medicilor, cele mai grave rani le-a suferit femeia de 56 de ani, care are arsuri de gradele III si IV pe aproape 80% din suprafata corpului. Fetita si bunicul ei au suferit arsuri de gradele II si III pe o mare parte din suprafata corpului. Copilul de sase ani, care a suferit arsuri grave pe o mare parte din suprafata corpului, a fost trimis, ieri dimineata, la un spital din Timisoara, cu o ambulanta. La clinica de chirurgie plastica infantila, fetita a fost supusa unei interventii chirurgicale complexe, deoarece are arsuri pe caile respiratorii. Potrivit medicului Dan Magheru, director executiv al Directiei de Sanatate Publica Hunedoara, starea celor trei victime este stabila. La randul sau, medicul de pe ambulanta care a adus-o pe fetita de la Deva, Marius Spinean, a declarat, citat de Mediafax, ca starea copilului este cat de cat stabila. "Este stabila hemodinamic, are arsuri de gradul II spre III la nivelul membrelor inferioare si superioare. Va trebui supusa unor interventii chirurgicale si in acest moment are sanse de supravietuire de 50 la suta. Depinde mult de medicii de aici", a spus Marius Spinean.
Cazati la internat si la rude
Locatarii din cele 19 de apartamente de pe scara unde a avut loc deflagratia au fost scosi din locuinte si li s-a interzis accesul in bloc. 35 de persoane care locuiau in cinci dintre cele 19 apartamente afectate de explozie au fost cazate intr-un internat de liceu, restul preferand sa locuiasca la rude sau prieteni. Conform primarului municipiului Hunedoara, majoritatea persoanelor evacuate din blocul unde s-a produs explozia au preferat sa se mute la rude sau prieteni pana cand se vor putea intoarce in locuinte. Pe de alta parte, peste trei sute de elevi de la Scoala Generala Nr. 12 din Hunedoara, afectata de explozie, nu vor merge azi la cursuri, iar de marti se vor tine orele pe schimburi, in opt sali de clasa. žElevii clasele I-IV isi vor prelungi vacanta cu o zi si nici ceilalti de V-VIII nu vor face cursuri. Suflul exploziei a afectat aproape 80% dintre ferestrele scolii, la unele dintre ele fiind deteriorata si tocaria. In mod clar maine (azi - n.r.) nu se pot tine orele de curs. Se va face o curatenie generala pentru a se inlatura toate obiectele care ar putea rani copiii. Se vor alege opt sali de clasa in care de marti se vor tine cursurile. Elevii de gimnaziu vor intra dimineata, iar ceilalti dupa-amiaza, pana cand vom reusi sa remediem stricaciunile", a declarat inspectorul scolar general adjunct Marta Mate de la Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara, care a adaugat ca structura de rezistenta a scolii nu a fost afectata. La Scoala Generala Nr. 12 din Hunedoara invata 330 de elevi de clasele I-VIII.
Structura de rezistenta nu a fost afectata
Edilul din Hunedoara, Nicolae Schiau, sustine ca specialistii au constatat ca structura de rezistenta a fost afectata la doar doua apartamente, respectiv a celui care s-a produs deflagratia si a celui de deasupra sa, care vor avea nevoie de consolidare. Deja douazeci de usi metalice au fost aduse si vor fi montate in locul celor distruse de suflul deflagratiei, primarul Hunedoarei, Nicolae Schiau, declarand ca s-a luat legatura cu diferite firme de constructii din oras pentru a inlocui si geamurile sparte.
In alta ordine de idei, locuintele afectate sunt pazite de jandarmi pentru ca hotii sa nu ia bunurile care nu au fost distruse de deflagratie, accesul in bloc fiind interzis. (M.G.S.)
Instalatie ilegala
Potrivit unui comunicat al E.ON Gaz Distributie, in apartamentul unde a avut loc explozia au fost depistate un convector si un boiler pe gaz instalate ilegal, fara autorizare din partea E.ON Gaz Distributie SA. "Echipa de interventie a E.ON Gaz Distributie s-a deplasat de urgenta la fata locului si a luat toate masurile de siguranta care se impun in astfel de situatii. In consecinta, a fost intrerupt serviciul de distributie a gazelor naturale la imobilul respectiv. De asemenea, echipa E.ON Gaz Distributie a efectuat operatiuni specifice de detectare in proximitatea imobilului. In urma acestor operatiuni, nu au fost depistate scapari de gaze din reteaua de distributie in zona. Potrivit primelor cercetari, in apartamentul in care s-a produs explozia au fost depistate un convector si un boiler cu functionare pe gaze naturale instalate ilegal, fara autorizare din partea E.ON Gaz Distributie", se arata in comunicatul de presa semanat de purtatorul de cuvant al Departamentului Relatii Publice si Comunicare E.ON Gaz Distributie SA, Adela Botan. (M.G.S.)