Toti cei care gandesc in clisee colectiviste gresesc: si italienii, si romanii, si tiganii. Toate acestea existau de multa vreme, dar acum au rabufnit din nou la suprafata, iar o parte a presei a facut tot ce a putut ca sa inrautateasca lucrurile. Ac
Toti cei care gandesc in clisee colectiviste gresesc: si italienii, si romanii, si tiganii. Toate acestea existau de multa vreme, dar acum au rabufnit din nou la suprafata, iar o parte a presei a facut tot ce a putut ca sa inrautateasca lucrurile. Acum prolifereaza pe Internet asa-numitele "hate-speech groups" ("grupurile care promoveaza discursul urii"). Sub pretextul anonimitatii, indivizi animati de ura, resentimente, invidie, porniri violente, chiar criminale, isi revarsa naduful. Unii dintre ei isi pun masca pe fata si pornesc in Italia sa-si faca singuri dreptate. Au aparut primele victime.
Ne-am integrat bine in Europa, numai ca ne-am integrat in partea ei intunecata, negativa. Din punctul acesta de vedere, s-a spulberat mitul superioritatii italienilor fata de romani. Slabiciunile societatii italiene au atras nenumarate grupuri infractionale romanesti, alaturi de o emigratie economica romaneasca masiva. Hotiile, jafurile, prostitutia, cersetoria, agresiunile, traficul de droguri, crimele in care sunt implicati romani si tigani se petrec datorita slabiciunilor interne ale sistemului legal si de autoritate din Italia. In alte tari din Uniunea Europeana, toate aceste fenomene sunt tratate cu mai multa duritate, in spiritul legii.
In tot acest scandal nu vezi deloc vocea "societatii civile" de la noi. Singurele asociatii care au dat "declaratii" sunt organizatiile nonguvernamentale ale rromilor sau care se ocupa de rromi. Ele reamintesc autoritatilor din Romania ca nefacand mare lucru pentru rromii din tara asta au incurajat exportul problemelor interne. Acum rromii vor fi trimisi acasa si din Italia. Dar nici aceste organizatii, nici alte organizatii ale rromilor (religioase, caritabile, politice) nu au facut mare lucru, preferand sa inchida un ochi sau ambii fata de realitatile dure din comunitatile de rromi saraci, needucati, marginalizati, fata de cauzele si efectele infractionalitatii ridicate. Or, toleranta excesiva fata de cei care incalca legea devine complicitate, indiferent de etnia de provenienta.
Nu prin incurajarea atitudinilor antitiganesti se vor rezolva problemele romilor din Romania, Italia sau din alte tari ale Uniunii Europene. In loc sa dezbata chestiunile controversate ale integrarii rromilor in UE sau alte probleme cruciale, televiziunile i-au chemat pe candidatii la actualele alegeri europarlamentare la emisiuni tampite, de genul "cine stie castiga". Valul de antitiganism din societatea noastra ameninta sa doboare multe din acumularile pe linie de drepturile omului, libertati individuale, toleranta interetnica, reconciliere, civilitate. Nu trebuie sa-i lasam pe purtatorii mesajului urii sa domine presa, societatea, cultura, politica. Altminteri, ei ne vor scoate definitiv din Europa luminilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.