Familia criminalului: "Italienii sunt bestii!"Familia lui Mailat a revenit duminica acasa, la Avrig (Sibiu). Magazinul tinut de o romanca, in Italia, a fost atacat cu un dispozitiv explozibil. Femeia are numele de familie tot Mailat.

Dupa
Familia criminalului: "Italienii sunt bestii!"Familia lui Mailat a revenit duminica acasa, la Avrig (Sibiu). Magazinul tinut de o romanca, in Italia, a fost atacat cu un dispozitiv explozibil. Femeia are numele de familie tot Mailat.

Dupa mai mult de 24 de ore de mers fara oprire, Elena Tincu, mama lui Nicolae Mailat, romanul acuzat ca a ucis o italianca, a intrat pe strada desfundata, plina de balti si noroi din cartierul izolat al orasului Avrig. Microbuzul cu care a revenit in tara a lasat-o in fata casei. In fapt, o constructie din lemn si pamant, peste ale carei geamuri si usa au fost batute in cuie cateva scanduri. In curtea parasita de luni de zile buruienile sunt mari.Dupa descarcarea bagajelor, alaturi de concubin, Cornel Tincu si de doi nepoti, Elena ramane in fata portii, sa isi traga sufletul ca dupa o cursa infernala. "Nu mai era de stat la Roma. Italienii au devenit niste bestii!"... Scoate din buzunar un pachet de tigari, ii da si lui Cornel, dupa care trage cu pofta un fum.

Cateva zeci de minute nu se misca din fata portii. Parca in cautarea unui lucru, Elena Tincu ramane cu fata indreptata spre Vest. "Eu nu cred ca a omorat pe cineva. Copilul meu nu facea din astea. Nu el este criminalul... A ramas singur acolo... Nu m-au lasat sa-l vad..."


DIN NOU ACASÃ…. Cu un topor imprumutat de la un vecin, Cornel Tincu reuseste, dupa mai multe incercari, sa deschida usa casei. "Era mai bine in Italia. Gaseam mai usor de munca si traiam mai usor. La castane, la masline, la fier vechi... si la cersit cand nu gaseam de lucru, dar traiam mai usor decat aici. Acum nu stiu ce sa facem. Acolo au bagat buldozerele si vin italienii sa te omoare ca pe animale", spune Elena.

Dupa mai multe incercari, usa casei este deschisa. In singura camera, doua paturi mari, un dulap si o soba ocupa aproape tot spatiul.

Cartierul in care locuieste familia lui Romulus Mailat este ocupat in intregime de etnici romi. Printre casele din lemn si pamant rasare ici-colo cate o casa din caramida. Romii se simt jenati ca nu le spui tigani, insa trec peste asta si incearca o atitudine demna. Insa demnitatea se masoara in adancimea noroiului, a hainelor putine si subtiri de pe copii si nu in ultimul rand a vinovatiei colective, usor de citit in privirile fiecaruia.


NOU ATAC RASISIT. Magazinul tinut de o romanca la Monterotondo, o localitate din nordul Romei, a fost sambata seara tinta unui atac, informeaza presa italiana. Persoane necunoscute au aruncat un dispozitiv care a explodat in fata magazinului. Carabienierii au mai gasit la locul incidentului o sticla cu lichid inflamabil care nu apucase sa explodeze. Romanca Diana Steluta Mailat ( de 27 de ani), care este proprietara magazinului, are acelasi nume de familie ca romanul acuzat ca ar fi ucis-o pe italianca Giovanna Reggiani, insa nu este ruda cu acesta. Langa magazin, carabinierii au gasit un inscris despre care anchetatorii cred ca ar fi un fel de revendicare: "O sa va spargem capetele!", alaturi de un desen utilizat de extremisti.


20.000 DE EXPULZÃ…RI. Presedintele Aliantei Nationale (formatiune de centru-dreapta, din Italia), Gianfranco Fini, a declarat intr-o emisiune de pe Rai Tre ca numai din Roma ar putea fi expulzate rapid 20.000 de persoane. Potrivit lui Fini, ar fi nevoie de 200.000-250.000 de expulzari pentru "curatarea" Italiei.
Lui Cioroianu i se cere demisiaO declaratie care a pus paie pe focul scandalului si s-a lasat cu un apel la demisie a fost facuta luni seara de ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu. El a spus, la postul Antena 3, ca cetatenii romani care fac tara de ras ar trebui deportati in desertul egiptean. Pentru aceasta afirmatie, mai multe organizatii nonguvernamentale i-au cerut ieri demisia, acuzandu-l de promovarea unor solutii "de tip nazist". Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, Cioroianu si-a cerut scuze pentru declaratia facuta, dar nu a pus problema unei demisii. Ministrul a anuntat ca isi doreste ca romanii pe numele carora se emit decrete de expulzare sa aiba la dispozitie cele 30 de zile prevazute de lege pentru a parasi Italia. De altfel, el a precizat ca autoritatile romane intentioneaza sa incheie un contract cu o firma de avocatura care sa acorde, pe banii statului, asistenta cetatenilor romani.


GestOrganele unei romance moarte in Italia au salvat viata a trei sicilieni - doi barbati si o femeie. Lidia Racu (38 de ani) a murit dupa ce a baut alcool cu metanol. Sotul romancei si-a dat acordul pentru prelevarea rinichilor si a ficatului, care au salvat vietile a trei italieni. Este al treilea gest de acest fel care vine din partea unor romani care lucreaza in Sicilia, au anuntat autoritatile medicale. Femeia decedata si sotul ei munceau in agricultura, in zona Racusa. Au trei copii mici in Romania.


PozitieAutoritatile romane au remis scrisori comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, precum si ministrului italian de Externe, Massimi Da€™Alema, ce evalueaza decretul-lege adoptat la Roma. Comisia Europena a aratat ca inca nu a fost studiata documentatia trimisa de partea italiana, dar ca "orice expulzare a cetatenilor unui stat membru al UE nu poate fi decat individuala si ar trebui sa poata face obiectul unui recurs".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.