Prim-ministrul Aigras Kalvitis l-a suspendat pe seful agentiei anticoruptie deoarece urma sa ancheteze oameni de afaceri apropiati guvernului.

Cel putin 7.000 de letoni au iesit simbata pe strazile capitalei, Riga, pentru a cere demisia guvernului si intarirea luptei impotriva coruptiei. Demonstratia din acest weekend este a doua in mai putin de doua saptamini, in semn de protest fata de incercarea guvernului de a-l demite pe seful agentiei anticoruptie. Conform corespondentilor BBC de la Riga, aceasta este una dintre cele mai mari manifestatii de la cistigarea independentei de catre Letonia, in 1991.

Executivul sustine ca un audit financiar realizat recent ar fi dezvaluit nereguli in cadrul agentiei. Reprezentantii opozitiei declara insa ca incercarea de demitere ar fi fost o manevra pentru a evita anchetarea unor oameni de afaceri apropiati premierului leton. Prim-ministrul Aigras Kalvitis, care se afla la conducerea unei coalitii de centru-dreapta, l-a suspendat pe seful oficiului anticoruptie, Aleksejs Loskutovs la sfirsitul lunii septembrie. Decizia premierului a luat prin surprindere opinia publica letona, iar opozitia a initiat o motiune de cenzura impotriva guvernului, motiune ce a fost insa respinsa la vot in parlament.

Saptamina trecuta, in fata opozitiei publice, Kalvitis s-a vazut nevoit sa isi retraga decizia. Totusi, ca urmare a suspendarii lui Loskutovs, trei ministri din cabinetul leton au demisionat. Presedintele leton, Valdis Zatlers, a cerut guvernului sa isi prezinte demisia saptamina viitoare, dupa ce va fi adoptat bugetul pentru 2008. ĄPresedintele considera ca guvernul ar da dovada de sinceritate daca si-ar prezenta demisia in grup, dupa adoptarea bugetului de stat", a anuntat purtatorul de cuvint al institutiei prezidentiale.

Presedintele Zatlers a participat la demonstratia de strada de simbata. ĄTrebuie sa nu ne jucam cu democratia", a spus Zatlers, al carui discurs a fost intrerupt deseori de scandarile manifestantilor, care cereau dizolvarea parlamentului.