Presedintele Basescu s-a implicat ieri in problema romanilor din Ita­lia si, la finalul unei sedinte de ana­liza care a avut loc la Palatul Co­­troceni, a trasat cateva directii de actiune imediata pentru m
Presedintele Basescu s-a implicat ieri in problema romanilor din Ita­lia si, la finalul unei sedinte de ana­liza care a avut loc la Palatul Co­­troceni, a trasat cateva directii de actiune imediata pentru mi­nis­trul de Externe, Adrian Cio­roianu. "I-am cerut ministrului de Externe sa sesizeze Comisia Europeana cu pri­vire la implementarea noii legis­la­tii italiene in domeniul sigurantei pu­blice. Si aici vreau sa fac o me­n­tiu­ne: legislatia italiana corespun­de, in fond, Directivei 38/2004 a UE, dar modul de aplicare al aces­te­ia e defectuos. Romanilor care au fost deja repatriati nu li s-a dat nici o sansa sa apeleze la justitia ita­lia­na in decurs de 30 de zile pentru a se constata daca expulzarea lor este un act de justitie sau o eroare", a ex­plicat seful statului. Pe langa aceasta, Basescu i-a cerut ministrului de Externe sa propuna Comisiei Eu­ropene (CE) realizarea unui proiect pri­vind incluziunea sociala a ro­mi­lor la nivel european. Ultima di­rec­tie de actiune trasata de pre­se­dinte pentru MAE vizeaza initierea procedurilor pentru deschiderea de noi consulate in Italia, care sa asi­gu­re asistenta romanilor. Pe de alta parte, presedintele i-a asigurat pe toti romanii care muncesc in strai­­natate ca "macar acum" institutiile guvernamentale isi vor face datoria fata ei.   LA GUVERN. Declaratia sefului statului a venit la cateva ore dupa ce premierul convocase si el o reuniune de urgenta la Pala­tul Vic­toria cu ministrii de Interne, Ex­terne, Munca si Justitie, in urma ca­reia s-a stabilit o serie de ma­suri pentru protejarea romanilor din Italia, masuri care ar urma sa fie adoptate azi intr-o sedinta de gu­vern. Intr-o convorbire telefonica avuta aseara cu omologul sau ita­lian, prim-ministrul Tariceanu a co­n­venit cu acesta sa se deplaseze la Roma in aceasta saptamana, pen­tru o vizita de lucru. (A.N.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.