De aproape sapte ani de zile, jandarmii romani stau in mijlocul confruntarilor din Kosovo. Pentru 30 de euro pe zi, misiunea lor este sa pastreze linistea intr-un teatru de operatiuni mereu gata sa dea in clocot. Cei 115 jandarmi prezenti acolo sunt
De aproape sapte ani de zile, jandarmii romani stau in mijlocul confruntarilor din Kosovo. Pentru 30 de euro pe zi, misiunea lor este sa pastreze linistea intr-un teatru de operatiuni mereu gata sa dea in clocot. Cei 115 jandarmi prezenti acolo sunt permanent expusi urii localnicilor, care ii acuza de uciderea a doi manifestanti, la inceputul anului.

Daca treceti prin Kosovo veti putea revedea o parte din imaginea Romaniei in primii ei ani de tranzitie. Covoare de gunoaie pe marginea soselelor destul de stricate, case darapanate, oameni imbracati parca cu singurul lor rand de haine si o atmosfera apasatoare de saracie. Pe toate le mai avem si noi, dar nu mai suntem demult la nivelul unde a ramas provincia disputata de sarbi si albanezi. Din capitala Pristina pana in orasul Pec (Peja), unde este baza jandarmilor romani, sunt cam 25 de kilometri. Drumul, care traverseaza aproape toata provincia de la Est la Vest este presarat cu catune prafuite, unde nu gasesti macar un telefon. Nu exista hoteluri, restaurante sau magazine. Pe sosea circula doar masini trecute de varsta de pensionare, chinuite si obosite, ca si fetele oamenilor de la volan. In fiecare asezare exista macar un cimitir de masini si un fel de atelier de reparatii. Impreuna cu spalatoriile auto, acestea sunt printre afacerile de succes din provincie. Martori ai luptelor care macina zona sunt ramasitele catorva zeci de locuinte si chiar a unei biserici ortodoxe. Acum, pe langa ele, se inalta case noi, din fonduri europene. La tot acest peisaj se adauga, din loc in loc, cate un monument funerar, pe care se afla poze de tineri cu mitraliera in mana si avand deasupra capului numele Armatei de Eliberare din Kosovo, UCK.

Din unitatea militara se iese pe propria raspundere


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.