Daca referendumul va fi invalidat, votul uninominal va fi introdus prin intrarea in vigoare a legii pe care si-a asumat raspunderea Gu­vernul Tariceanu. Premierul s-a aratat sambata convins ca noul sistem electoral va deveni realitate prin
Daca referendumul va fi invalidat, votul uninominal va fi introdus prin intrarea in vigoare a legii pe care si-a asumat raspunderea Gu­vernul Tariceanu. Premierul s-a aratat sambata convins ca noul sistem electoral va deveni realitate prin legea promovata de el, care este deocamdata blocata la promulgare de seful statului.  REFUZ. Cu toate ca pre­se­dintele Traian Basescu a anuntat ca nu va promulga legea lui Ta­ri­ceanu pana nu va vedea rezultatul refe­rendumului, premierul sustine ca nu duce o "batalie" cu seful statului pentru uninominal. "Asumarea raspunderii Guvernului pentru legea votului uninominal este doar o masura suplimentara de siguranta pentru ca in Romania sa existe un vot uninominal, in cazul in care re­ferendumul propus de pre­sedinte nu este validat. Nu am nici un fel de problema in aceasta ches­tiune cu presedintele. Daca pre­sedintele vrea vot uninominal, si eu vreau acest vot, si am facut mai mult decat a facut presedintele pentru uninominal", a spus Tari­ceanu. Mai mult, el a precizat ca nu are o problema cu tipul de vot promovat de Traian Ba­sescu, diferit de cel promovat prin le­gea Guvernului, dar a precizat ca vrea un sistem uninominal care sa asigure o re­prezentare a tu­tu­ror optiu­nilor politice ale romanilor in Par­lament. Sistemul sustinut de Traian Ba­sescu este cel majoritar in doua tururi, prin care toate man­da­tele de parlamentari sunt cas­ti­gate de candidatii care s-au clasat primii la numarul de voturi primite de la electorat. In sistemul promovat de Guvern, doar jumatate din man­da­tele de parlamentar sunt castigate de primii clasati, celalta jumatate fiind distribuita partidelor pro­portional cu voturile obtinute de candidatii lor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.