Manifestantii s-au adunat vineri in fata Parlamentului georgian pentru a cere demisia presedintelui Mihail Saakasvili, confruntat cu cea mai ampla miscare de contestare populara de dupa Revolutia trandafirilor, care l-a adus la putere in urma cu patr
Manifestantii s-au adunat vineri in fata Parlamentului georgian pentru a cere demisia presedintelui Mihail Saakasvili, confruntat cu cea mai ampla miscare de contestare populara de dupa Revolutia trandafirilor, care l-a adus la putere in urma cu patru ani, transmite AFP, citata de NewIn.

"Nu ne este teama", "Libertate pentru popor", se putea citi pe pancartele manifestantilor, care aveau drapelele a zece partide de opozitie. "Epoca Saakasvili s-a incheiat", a declarat Kaha Kukava, deputat al Partidului Conservator, la inceputul manifestatiei.

Printre protestatari se aflau multi dezamagiti de esecurile politicii prooccidentale a lui Saakasvili, care, in noiembrie 2003, cind era inca liderul opozitiei, a intrat in sediul Parlamentului cu un trandafir in mina, sustinut de mii de manifestanti. "Tinerii nu vor sa traiasca intr-o asemenea tara. Vrem sa traim intr-o Georgie cu adevarat democratica", explica Irina Ejabauri, in virsta de 29 de ani, in mijlocul unui grup de tinere care isi innodasera esarfe albe de incheieturile miinilor, in semn de pacifism. "Saakasvili este un mincinos. A tradat asteptarile poporului. Nu avem libertate", a adaugat ea.

Protestatarii denunta represiunea opozitiei, folosirea justitiei in scopuri politice si o prapastie din ce in ce mai adinca intre saracii si bogatii tarii. Opozitia denunta de asemenea expulzarea unuia dintre liderii sai, fostul ministru Irakli Okruasvili, despre care afirma ca a fost expulzat in Franta inaintea manifestatiei. Autoritatile de la Tbilisi au dezmintit ferm aceste acuzatii.

Arestarea lui Okruasvili la 27 septembrie, dupa ce l-a acuzat pe presedinte ca a ordonat eliminarea unor personalitati, a determinat o alta manifestatie, la care au luat parte 10.000 de persoane. Fostul ministru a fost in cele din urma eliberat pe cautiune, dar dupa ce si-a retractat public acuzatiile.

Autoritatile dau asigurari ca cererile opozitiei, care reclama alegeri anticipate, sint anticonstitutionale si ca alegerile prezidentiale si parlamentare vor avea loc la termen, in toamna anului viitor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.