Cele mai scumpe proprietati se afla pe Costa del Sol, una dintre cele mai cunoscute zone turistice din lume.

Considerata Coasta Californiana a Europei, Spania atrage nu doar turisti dornici de bai de soare, ci si cumparatori de proprietati in toate zonele tarii. Casele si apartamentele de aici continua sa se mentina la un pret rezonabil si uneori chiar ieftin comparativ cu proprietatile din majoritatea oraselor nord-europene. In acelasi timp, trecerea la moneda euro a facut ca investitia intr-o proprietate spaniola sa indeparteze riscurile pe care le-ar fi intimpinat multi cumparatori europeni. In general, majoritatea creditorilor finanteaza pina la 75% din valoarea proprietatii. Prin urmare, in cazul in care doriti sa achizitionati o proprietate evaluata la 100.000 de euro, veti avea nevoie de un depozit de 25.000 pentru cumpararea bunului respectiv. In plus, cei care detin o proprietate spaniola, chiar daca decid doar sa o viziteze ocazional si traiesc in alta tara, vor trebui sa isi deschida cont la o banca din Spania.

Málaga Ayamonte Cele mai scumpe proprietati se gasesc pe Costa del Sol, Coasta Soarelui, considerata cel mai frumos litoral continental al Mediteranei. Regiunea, formata din zona aflata la vest de orasul Malaga si la est de granita cu provincia Cadiz, de-a lungul coastei, este cea mai vizitata zona turistica a Mediteranei. Proprietati ceva mai ieftine se gasesc in Costa de la Luz si in sud-est, linga Murcia. Costa de la Luz se intinde pe 300 de kilometri de coasta la Oceanul Atlantic, intre Ayamonte, granita cu Portugalia, si Punta de Tarifa, in Strimtoarea Gibraltar.

Costa del Sol Rota, Costa de la Luz Totusi, inainte de a merge in tara lui Cervantes, trebuie sa va puneti la curent cu felul in care functioneaza sistemul de cumparare, cit anume puteti imprumuta si cit cheltui si totodata trebuie sa stiti care este ipoteca. Se recomanda de asemenea sa nu cumparati prima proprietate pe care o vizionati. Chiar daca va indragostiti de una dintre locuinte, faceti 3-4 vizite acolo inainte sa cumparati. Proprietatea trebuie vizitata dimineata, noaptea, dar si in timpul zilei, cind exista trafic intens. Specialistii recomanda achizitia unei case inainte de luna iulie sau dupa sezonul de vara, cind aglomeratia nu mai este mare.

La cumpararea unei proprietati, in general trebuie luate in calcul si cheltuielile neprevazute. Acest lucru este valabil si cind vine vorba de achizitionarea unei case in Spania. Printre costurile necuantificabile se numara serviciile avocatului, ale translatorului, precum si posibile taxe de ipoteca. Nu in ultimul rind, trebuie avut in vedere si onorariul notarului. Acesta se ocupa de semnarea contractului, de registrul cadastral, dar si de inregistrarea numelor proprietarilor in registrul spaniol de proprietati. De asemenea, acesta aplica taxa atit vinzatorului, cit si cumparatorului, potrivit unor standarde stabilite de guvern.Plaza Cildes, Madrid Translatorul este de asemenea un factor important in demersul de a cumpara o proprietate in tara lui Cervantes. Desi poate va indragostiti de o casa cu specific andaluz de aici, trebuie evitate serviciile unui translator pe care vi-l ofera agentia imobiliara spaniola. Aceasta este dornica sa va vinda proprietatea cit mai repede si cu cel mai mare pret posibil. Prin urmare, contactati o companie locala de traduceri si platiti serviciile propriului translator. Aceste servicii nu sint deloc costisitoare si va apara in acelasi timp interesele. In ceea ce priveste plata in euro, aceasta nu se constituie ca problema, deoarece Spania a adoptat moneda europeana. Ceea ce este insa important este consultanta oferita de avocat. Trebuie sa apelati la serviciile unui consultant legal inainte de semnarea oricarui document.

Se stie ca sint multe proprietati in Spania care s-au vindut inainte ca lucrarile de constructie sa fi inceput deja. In acest caz, veti avea nevoie de planul proprietatii ce urmeaza sa se ridice.

Locuinta in Málaga la pret de cartier bucurestean O proprietate in Spania poate sa coste si cit o garsoniera intr-un cartier marginas bucurestean.

In zona Costa Calida preturile locuintelorsint ceva mai mici Spania este una dintre destinatiile turistice preferate ale romanilor. O casa de vacanta in aceasta tara reprezinta o investitie buna, mai ales ca preturile sint accesibile. Oferta merge de la locuinte vechi cu preturi de Pantelimon pina la vile noi, construite cu cele mai moderne tehnologii. De exemplu, daca vorbim despre oferta de locuinte vechi, o casa tipic andaluza situata in orasul Guadix, la 40 de minute de orasul Almeria si la jumatate de ora de mers de orasul Granada, cu toate dotarile incluse, costa 65.000 de euro. Proprietatea are 150 mp, dintre care 110 mp reprezinta suprafata construita. Casa are 4 dormitoare, bucatarie, semineu, living-room, hol, baie, terasa si gradina, imprejmuita de porti de fier, tipic andaluze. O casa de vacanta in Spania, in regiunea Andaluzia, tinutul Almeria, pe coasta Mediteranei, costa 68.000 de euro, comisioanele agentiei fiind incluse in pret. Proprietatea se afla in orasul Finana, la 15 km de orasul Guadix. Situata intr-un orasel linga Sierra Nevada, casa este dispusa pe 2 etaje, are 5 dormitoare, o baie, living-room, bucatarie cu semineu, apa si electricitate. Zona este linistita si beneficiaza de o priveliste foarte frumoasa. Tot in Almeria, in orasul Velez Rubio, un apartament nou construit de 3 camere cu suprafata de 70 mp, situat chiar in centru, costa 130.000 de euro. O casa rustica, tipic spaniola, de 80 mp, situata in Colmenar, la doar 30 kilometri nord de Málaga, oras portuar in sudul Spaniei, numita Costa del Sol costa 153.000 de euro. Proprietatea este locuibila imediat, are 3 dormitoare, o baie, electricitate, apa, piscina si se vinde mobilata. Casa este construita pe tipul celor de weekend detinute de familiile spaniole.

Aflata pe coasta, in regiunea Murcia, situata in Sud-Estul peninsulei iberice, orasul Caravaca, o casa de 150 mp cu un teren aferent de 30.000 mp costa 165.000 de euro, toate comisioanele agentiei fiind incluse in pret. Casa de tara are o suprafata locuibila de 150 mp, 4 dormitoare, o baie, garaj, apa si curent si este situata la 5 minute de oras, intr-o zona linistita cu priveliste catre munte. O casa ceva mai mica, de doar 40 mp, situata in Sedella, costa 82.500 de euro. Sedella, un oras tipic maur, cu strazi inguste, este unul dintre cele 31 de orase care constituie Ruta Mudéjar, in regiunea Axarquia. De la inaltimea sa se pot vedea Munti Sierra Tejeda, Muntii Bentomiz, iar in zilele senine, Muntii Atlas de-a lungul Mediteranei. Proprietatea are 2 camere, bucatarie utilata, o terasa de 12 mp, electricitate, apa si telefon.

In cazul in care se opteaza pentru o locuinta noua, oferta include toate zonele. In marile orase precum Barcelona, Madrid sau Valencia, ori in zonele turistice, locuinta se poate inchiria si se poate recupera o parte din investitie. Orasele de pe coasta, cum sint Denia in Costa Blanca sau Neja in Costa del Sol, dominate de proprietari germani, se dovedesc ceva mai ieftine ca pret. Acest lucru se intimpla pentru ca piata germana a proprietatilor nu a evoluat prea bine in ultimii zece ani si in acest context preturile nu au crescut la fel ca in zonele dominate de irlandezi sau olandezi.

Costa Blanca este destinatia de vacanta preferatade multi romani Vilele noi pot fi valorificate atit ca locuinte de vacanta, cit si ca resedinte permanente. Acestea au preturi de la aproximativ 160.000 de euro la peste 360.000 de euro. O casa de 104 mp situata in Costa Calida are pretul de 159.000 de euro. Proprietatea este constructie noua, spatioasa, are 3 dormitoare, 2 bai, 2 debarale si se vinde mobilata. In Los Molinos, regiunea Costa Blanca, o vila nou construita, cu suprafata de 92 mp, costa aproximativ 164.000 de euro. Casa are 3 dormitoare, 2 bai si 2 spatii de depozitare. In apropiere se afla coasta Mar Menor, iar la 15 minute distanta - aeroportul din Marcia. O alta vila noua, situata linga satul Urcal, in regiunea Costa Almeria, costa 195.000 de euro. Proprietatea este situata la doar 5 minute de sat si 10 minute de condus de orasul Huercal Overa. Casa este spatioasa, ofera facilitati multiple, bucatarie complet echipata, 2 dormitoare, o baie, pisicina exterioara. Zona de locuit se intinde pe o suprafata de 110 mp, in timp ce intreaga zona are 850 mp. Casa se afla la 30 de minute de plaja. In Costa Blanca, ceva mai scumpa, o proprietate cu un pret de vinzare de 297.000 de euro se afla linga Ciudad Quesada si ofera tot felul de facilitati. Casa are o suprafata de 140 mp, 3 dormitoare, 2 bai, living-room, bucatarie si terasa. Se poate adauga garaj si o alta baie. Forfota orasului e la doar 10 minute de plajele Guadamar.

Piscina scade TVA-ul In cazul in care va decideti sa cumparati o bucata de teren in Spania, unde doriti sa va construiti o casa, dar va decideti sa instalati piscina ulterior, nu trebuie sa asteptati. Cu alte cuvinte, daca includeti aceasta piscina in planurile initiale de constructie a casei, veti plati 7% TVA. Pe de alta parte, daca asteptati si va construiti piscina mai tirziu, aceasta va fi considerata element de lux si veti fi taxati cu 16% TVA.

Spania de dincolo de flamenco Spania, cel mai inalt stat european dupa Elvetia, se intinde pe aproximativ 505.000 mp (inclusiv 5.240 mp de ape teritoriale) si detine circa 5.000 km de coasta. Spania acopera 84% din Peninsula Iberica, cel mai inalt punct al tarii fiind Pico de Teide, la 3.718 m, situat in Tenerife, pe Insulele Canare. Pe continent, cel mai inalt reper este Mulhacén, in Sierra Nevada din Andaluzia, fiind situat la 3.478 m. De o diversitate extrema, care inseamna atit desert, precum Almeria, cit si regiuni verzi de tara, ca in nord, sau plaje cu nisip fin ca pe coasta spaniola a Mediteranei, Spania este divizata in 19 comunitati autonome, dintre care 15 pe continent, Insulele Baleare si Canare, pe mare, si alte doua insule mai putin cunoscute la granita cu Marocul, Ceuta si Melilla. Pe linga capitala nationala a Spaniei, Madrid, fiecare comunitate autonoma are la rindul ei o capitala. Spre exemplu, Barcelona este capitala Cataloniei, iar in cadrul fiecarei comunitati autonome pot exista una sau mai multe provincii. Spania are parte de o clima continentala si in general aici, in perioada aprilie-octombrie, este o temperatura placuta. Marea Mediterana scalda tara in una dintre cele mai calde ape.

Casa in Insula Primaverii Vesnice Tenerife este o insula potrivita pentrucei care urasc iarna Insula spaniola Tenerife este cea mai mare dintre cele 7 insule ale Arhipelagului Canare. Numita si Insula Primaverii Vesnice pentru temperatura constanta de 25-28 de grade Celsius tot timpul anului, Tenerife este unul dintre cele mai vizitate locuri din Canare. Aici, cele mai ieftine proprietati nu costa sub 150.000 de euro, insa recompensa este pe masura investitiei: caldura in orice anotimp si o locuinta care poate deveni oricind casa de vacanta. In zona Amarilla Golf, un apartament de doua camere, complet utilat si mobilat, cu deschidere la ocean, costa 160.000 de euro, iar in Golf de Sur (Duquesa del Mar), un apartament de doua camere, 2 bai si o suprafata locuibila de 75 mp costa aproximativ 200.000 de euro. Locuinta se afla intr-un complex nou construit, pazit, cu acces la 2 piscine si jacuzzi si la gradini. Ceva mai scumpa, o casa in Adeje (Los Abalos) costa 273.500 de euro. Proprietatea este localizata intr-o zona rezidentiala, in apropierea magazinelor si a facilitatilor de transport. Casa are 3 camere, bucatarie separata, garaj subteran care se acceseaza din interior, gradina, terasa si piscina.