Conducerea PLD ar putea ataca la Curtea Constitutionala alegerea prin vot uninominal a presedintilor de Consilii Judetene.

Desi proiectul uninominal mixt pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea nu a fost atacat printr-o motiune de cenzura, nu se poate sti inca daca va ajunge joi, 8 noiembrie, pe masa presedintelui Basescu pentru a intra in proceduri de promulgare. Joi seara, deputatul PLD de Vrancea, Corneliu Momanu, a declarat ca va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea alegerii presedintelui de Consiliului Judetean prin vot direct. "Voi depune personal la Curtea Constitutionala sesizarea, pentru ca exista cel putin trei argumente juridice pentru care acest proiect de act normativ nu este constitutional", a explicat Momanu. In opinia lui Momanu, alegerea presedintilor de CJ prin vot direct nu ar face altceva decit sa "perpetueze domnia baronilor locali".

Legislatia in vigoare prevede insa ca pentru sesizarea Curtii Constitutionale sint necesare fie semnaturile a 50 de deputati, fie a 30 de senatori. Contactat de Cotidianul, Momanu a mentionat ca "pe linga semnaturile colegilor mei (PLD are 18 deputati - n.a.) vom avea si semnaturi de la PD. Am vorbit cu doi oameni de la ei si mi-au spus ca semneaza".

Initiativa lui Momanu nu era insa cunoscuta ieri in PLD. Secretarul general al PLD, deputatul Sandu Gabriel, ne-a declarat in prima instanta, prudent, ca "nici nu pot sa confirm, nici sa infirm daca vom sesiza Curtea". Ulterior, Sandu Gabriel a revenit si ne-a declarat ca a avut o discutie cu Momanu si apreciaza ca "initiativa lui este justa" si a precizat ca luni va pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent a PLD acest subiect. "99% sint sanse ca la nivelul Biroului Permanent sa se accepte propunerea. Dupa aceea vom discuta cu cei din PD si vom demara stringerea de semnaturi".

In ceea ce-i priveste pe democrati, pina ieri nu exista vreo decizie referitoare la o eventuala sesizare a Curtii Constitutionale. "Noi, abia luni, in sedinta noastra de conducere, vom analiza daca vom ataca sau nu la Curte articolul din lege care prevede alegerea prin vot uninominal a presedintilor de Consilii Judetene", ne-a declarat, vineri, liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu. Reamintim, reprezentantii PD au afirmat imediat dupa asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul PNL - Pro Democratia ca alegerea prin vot uninominal a presedintilor Consiliilor Judetene nu este constitutionala, din cauza ca acestia nu sint reprezentanti ai autoritatii publice locale. Juristii PNL au replicat si au afirmat: "Constitutia prevede ca prin lege se decide tot ceea ce tine de alegerea Consiliului Judetean". Alegerea prin vot uninominal a presedintilor de Consilii Judetene este sustinuta de PSD, PNL si PC, este contestata de PD si de PLD si nu este agreata de PRM si de UDMR.