Gouandjika Fidele sustine ca in 1980, cind era student la Iasi, a fost vicecampion european la luptele cu pumni si bat lung.

Romania va organiza, vineri si simbata, la Sala „Ioan Kunst Ghermanescu", cea de-a patra editie a Campionatului Mondial de Qwan Ki Do, un stil de karate brevetat de vietnamezi. Cu aceasta ocazie, ministrul Telecomunicatiilor din Republica Centrafricana, Gouandjika Fidele, cel care a pus bazele primului club cu acest stil de arte martiale in Romania, pe cind era student la Facultatea de Electrotehnica din Iasi, si-a reamintit ca a fost vi-cecampion european pentru tara nostra in 1982.

Intr-o romana cu accente exotice, Fidele si-a reamintit joi cum a reusit aceasta performanta. „Este o mare onoare pentru mine si pentru cea de-a doua tara a studentilor din Republica Centrafricana. In 1980 am deschis primul club, iar cind am absolvit, am dat un examen de grad unde mi-am desemnat succesorul. In 1982, la Milano, am devenit vicecampion european pentru Romania la luptele cu pumni si cu bat lung. Am facut 10.000 de kilometri pentru a inmina Romaniei trofeele mele. Asta e cupa voastra cistigata de un negru. Asta e recunostinta mea pentru tot ce a facut aceasta tara pe care o iubesc foarte mult. Ambasadorul Romaniei la Milano era foarte contrariat ca un negru reprezinta Romania: «Dar noi nu avem negri in Romania!», mi-a spus ambasadorul", a declarat Fidele.

Presedintele FR de Arte Martiale, Florentin Marinescu, a declarat ca intrarea spectatorilor la aceasta competitie va fi gratuita, in timp ce presedintele Federatiei Internationale de Ju Jitsu, italianul Giacomo Spartaco Bertoleti, nu a uitat de dezbaterea legata de imigrantii din tara sa, precizind ca organizarea acestui Campionat Mondial poate ajuta promovarea imaginii Romaniei.

Demonstratie de Qwan Ki Do .