Cinci confederatii sindicale au declansat vineri conflictul de munca pentru ca angajatorii nu au stabilit salariul minim pe economie pentru anul urmator, dupa ce oferta patronatelor, de 480 de lei, a fost respinsa de reprezentantii salariatilor.
Cinci confederatii sindicale au declansat vineri conflictul de munca pentru ca angajatorii nu au stabilit salariul minim pe economie pentru anul urmator, dupa ce oferta patronatelor, de 480 de lei, a fost respinsa de reprezentantii salariatilor.

Totodata, sindicatele au trimis organizatiilor patronale o notificare, la care acestea sint obligate sa raspunda in cel mult 48 de ore, termen dupa care confederatiile se pot adresa Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale pentru a cere concilierea. In cazul in care nici prin conciliere nu se ajunge la un rezultat, sindicatele vor declansa o greva de avertisment si apoi pe cea generala.

Cele cinci confederatii sindicale - Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA", Blocul National Sindical, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si CSN Meridian - au anuntat ca se va ajunge la greva generala daca patronatele nu stabilesc un salariu minim pe economie, pentru 2008, mai mare decit cel de 480 de lei oferit anterior si respins de reprezentantii salariatilor.

Pe 1 noiembrie a expirat termenul legal de 60 de zile in care sindicatele si patronatele trebuiau sa negocieze salariul minim pe economie pentru anul viitor, pe 10 noiembrie expirind si cele doua luni de cind cele doua parti au inceput negocierile.

"In Romania este pentru prima oara cind se poate ajunge la greva generala la nivel national. Niciodata nu a fost parcursa calea procedurala pina la acest pas definitiv. Acum se poate ajunge, din cauza faptului ca patronatele nu au facut o oferta asumata in ceea ce priveste salariul minim la nivel national pe 2008. Noi am inceput cu 700 de lei, am redus la 650 de lei, dar ei au venit doar cu pareri personale, de la 460 la 480 de lei, cu jumatate de gura, dar nu putem accepta mai putin de 540 de lei", a precizat Jurca.

Secretarul general al CNSLR - Fratia, Valentin Mocanu, a spus ca patronatele nu mai vor sa negocieze un salariu minim cu sindicatele, dorind sa lase negocierea libera la nivelul unitatilor, dar acest lucru ar incuraja evaziunea fiscala, pentru ca toti angajatii unei firme (de la portar la director general) ar avea, in contract, acelasi salariu minim.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin