Cel putin modul in care Viktor Andriiovici Iuscenko a indraznit sa trateze Romania, o tara membra NATO si UE, chiar la ea acasa, este demn de predecesorii sai directi, Kucima si Stalin. Explicatiile venite ulterior de la Cotroceni nu pot fi satisfaca
Cel putin modul in care Viktor Andriiovici Iuscenko a indraznit sa trateze Romania, o tara membra NATO si UE, chiar la ea acasa, este demn de predecesorii sai directi, Kucima si Stalin. Explicatiile venite ulterior de la Cotroceni nu pot fi satisfacatoare si dovedesc inca o data lipsa unui aparat profesionist de reactie, documentare sau prevenire a atacurilor externe si interne la adresa suveranitatii statului national unitar roman.
In fata natiunii, cu presedintele Traian Basescu la stanga sa, colegul de CSI al lui Vladimir Putin a lovit Romania fara sa clipeasca. Primo, in ce priveste problema Bastroe. Fraza cheie: "Trebuie sa pornim de la faptul ca acesta este teritoriu national suveran". Or, exact acelasi lucru il spunea si Leonid Danilovici Kucima, cand a inaugurat canalul Bastroe, in 2004. De atunci, doar in urma presiunilor presei si ale unor organizatii civile preocupate de apararea demnitatii nationale, statul roman a fost obligat sa sensibilizeze guvernele si organismele internationale, care au si reactionat. Astfel, conform acestora, problematica desfasurarii "unor activitati economice" si a unor "alte tipuri de activitati" pe canalul Bastroe al Deltei Dunarii nu este si nu poate porni de la "faptul ca acesta este un teritoriu national suveran".
Departamentul de Stat al SUA ii transmitea lui Kucima, in 2004, ca zona Bastroe este parte a Biosferei Naturale Delta Dunarii ocrotita atat de ONU, prin UNESCO, cat si de alte acorduri internationale, printre care Conventia Ramsar pentru protejarea spatiilor umede ale planetei, pe care Ucraina este obligata sa le respecte. Guvernul SUA cerea Ucrainei sa-si indeplineasca obligatiile internationale si sa aleaga o alta ruta pentru "activitati economice", care sa nu puna in pericol ecosistemul Deltei.
Deci, de la aceste premise trebuia pornit: de la faptul ca Delta Dunarii - care a intrat in posesia ucrainenilor de doar 16 ani, dar este teritoriu romanesc de vreo doua mii de ani - este o zona aflata in primul rand sub protectie internationala. Si nu invers. Si ne-am fi bucurat daca presedintele ar fi stiut acest lucru si l-ar fi si explicat acolo: in fata natiunii romane, a ucrainenilor si a presedintelui lor cu doua fete - slavo-americana.
Afrontul a fost mai mare de fapt. Pentru ca, in fraza a doua, Iuscenko explica faptul ca, desi discutiile au lunecat pe Bastroe cel mai mult timp, "aceasta este pozitia pe care am adus-o astazi la cunostinta partii romane": suveranitatea Ucrainei. Dar chiar daca Ucraina reuseste sa pacaleasca NATO si, mai ales, SUA, care spera, in van, ca ar mai rupe o bucata din imperiul rus, Romania ar fi trebuit sa stie sa explice pana acum forurilor nord-atlantice ca prin iesirea directa a Ucrainei, stat al CSI, deci aliat militar cu Rusia, la Marea Neagra, se evita tocmai controlul firesc al comunitatii europene. La granita ei.
Apoi, daca Ucraina stie sa-si apere suveranitatea nationala, de ce Romania trebuie sa fie mereu cea care ia suturi in fund, in numele viitorului "Noii Aliante Nord Atlantice"? In 1997, la fel, dusa cu presul intrarii in NATO, Romania a contrasemnat prin Constantinescu si Kucima acordul dintre Hitler si Stalin pentru instrainarea natiunii si teritoriilor romanesti de la Rasarit, inclusiv a acelei bucatele de pamant care ne-a dus, azi, la Haga: Insula Serpilor. Acaparata de URSS printr-un proces verbal, in 1948, ea nu a fost cedata, practic, niciodata de statul roman, asa comunist cum era, pana la Tratatul cu Ucraina din 1997. De ce, in numele adevarului si dreptului istoric si al suveranitatii romanesti, Romania nu denunta Tratatul ticalos cu Ucraina? Eu, unul, ca roman, nu il recunosc si nu il voi recunoaste niciodata. Este un inscris al unui presedinte care nu a stapanit puterea, deci nu a existat, conform propriilor lui declaratii.
Si ceea ce doare cel mai tare, de fapt, este soarta comunitatii romanesti din Basarabia de sud, Bucovina de nord si Tintul Herta, traumatizata mai rau ca pe vremea URSS. Romani care, ca sa intre in tara lor mama, au nevoie de mai multe acte, bani si dovezi decat daca ar merge in SUA. N-am auzit nici o declaratie oficiala care sa condamne sau barem reflecte gravele incalcari ale drepturilor omului si minoritatilor din fosta RSSU. Romani uitati de Romania. Romania lovita din Romania. Ce mai urmeaza?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.