Membrii Chaine des Rotisseurs, Baillage de Romania au avut prima intalnire oficiala miercuri. Asa cum suna juramantul orga­ni­za­tiei, ei au apreciat manca­rea si vinul de calitate. Sunt "prietenii man­ca­rii bune, ai vinu­rilor fine si ai culturii bogate". "Ca­valeri" si "doam­ne", aristocrati ai timpurilor noi, sunt membri ai unei "ginte" care-si are sorgintea in timpuri de mult apuse. In urma cu peste trei sferturi de mileniu, in anul de gratie 1248, regele Frantei acorda hangiilor din Paris - care, datorita faptului ca obisnuiau sa pregateasca adeseori gaste la rotisor, mai erau cunoscuti si sub numele de "rotiseri" sau de "gas­cari" - dreptul de a se organiza ca breasla. Au trecut secolele, breasla a disparut si a fost "reinventata" in 1950, tot la Paris, cu scopul de a-i reuni pe pro­fe­si­o­nistii din domeniul restauratiei, dar mai ales pe neprofesionisti - pe gurmanzi si pe gurmeti - intr-o organizatie al carei scop este sa respecte o mancare buna si sa dea valoare unei mese bine pregatite si servite. Vorbim despre "Chaine des Rotisseurs", organizatie intrata deja in cateva zeci de tari din intreaga lume, care de miercuri, 31 octombrie, a patruns oficial si in tara noastra. Dr Octavian Fagaras, cel care a impulsionat infiintarea "Baillage"-ului din Romania, ne-a declarat: "In aceasta seara s-a dat startul in redescoperirea culturii oeno-gastronomice roma­nesti si a raspandirii acesteia dincolo de granitele tarii. Bucataria ro­ma­neasca reprezinta mai mult decat ne putem imagina, iar vi­nurile romanesti si-au gasit din ce in ce mai mult recunoasterea inter­na­tionala".   PETRECEREA. Sunet de corn, intr-oa€¦ padure de cristal. Tema dineului inaugural al Chaine des Rotisseurs, Baillage de Romania a fost vanatoarea, iar cei dintai membri ai tinerei organizatii, impreuna cu oaspetii lor, au fost invitati la o petrecere inedita. Daca am fi fost in Evul Mediu, petrecerea i-ar fi adunat pe doamne si pe cavaleri intr-o poiana din padure. Cum intal­ni­rea avea loc in inima Bucurestiului, salonul "Le Diplomat" al Athenée Palace Hilton a fost transformat intr-o poiana acope­rita de frunzisul aramiu al toamnei. Decor inspirat, care sa aminteasca tema zilei si sa insoteasca bucatele excelente, precum "Specialitate de iepure cu chutney de mere si toast Melba", "Consomme de prepelita cu crema de langgustine si trufe" sau "File de caprioara cu sos de ciocolata amaruie si legume la abur", acompaniate de vinuri ita­lienesti renumite.  "Lantul Rotisorilor" Dr Octavian Fagaras, initiatorul Chaine des Rotisseurs in Romania, crede ca pasiunea pentru mancaruri bune si vinuri fine este o trasatura de caracter. "Lantul Rotisorilor" poate fi o veritabila scoala, in care sa inveti sa apreciezi o masa bine servita si pregatita, dar, mai ales, sa apreciezi timpul "rupt" vietii frenetice care ne umple pana la refuz existenta.   simona.lazar@jurnalul.ro tudor.cires@jurnalul.ro