Ah! Nepotii astia! Cand sunt intr-o incurcatura dau fuga la matusi ca sa-i scoata din... necaz. Si de data as­ta ma pune in mare in­cur­ca­tura Mircea, nepotul de la Timisoara. Il gasi insuratul! Si nu oriu
Ah! Nepotii astia! Cand sunt intr-o incurcatura dau fuga la matusi ca sa-i scoata din... necaz. Si de data as­ta ma pune in mare in­cur­ca­tura Mircea, nepotul de la Timisoara. Il gasi insuratul! Si nu oriunde, ci tocmai in Olanda! Acolo si-a gasit ju­ma­tatea sau, mai precis, jumatatul, ca-i barbata! Si, uite asa, am primit un telefon de la nepotul Mircea, care do­res­te nespus de mult sa-i dau o reteta de ceva deosebit, pentru George, vi­i­toa­rea lui mireasa. Bietul George vrea sa-i pregateasca lui Mircea o prajitura pentru ziua in care se vor casatori, asa, ceva care sa ra­ma­na ca un simbol al acelui mo­ment, la fel ca o melodie, ca o ima­gi­­ne... Mi-am pus imaginatia la fiert, pentru ca sa nu ma fac de ras si sa satisfac mireasa. Pentru ca imi facuse un portret verbal al acesteia, am inteles ca-i un baiat frumusel, delicat, talentat si sensibil. Ok, daa€™... cu gatitul cum o sta? Nu stiu cum s-o, sa-l iau?! Sa-i dau reteta ca unui expert sau ca unei incepatoare? Nu vreau s-o sperii! Am stabilit ca trufele sunt cele mai delicate si mai fine pe care le poti alatura unui moment fericit. Si am pus mana pe telefon pentru luminarea lui George.   INDICATII. Mi-a raspuns chiar el. Draga George, sunt eu, matusa de la Bucuresti. Cea cu re­te­ta de ceva bun. Sper sa nu te sperii, pentru ca eu sunt ceva mai repezita si nu stiu daca exprimarea mea va fi intocmai cu cerintele. Fii ingaduitoare! Pardon! Am stabilit ca trebuie sa pre­pari ceva dulce-amarui, pentru ca e deosebit, deci, trufe. Da, ai in­te­les, trufe. Nuuuu, nu ciupercile ace­lea pe care le descopera porci dresati special prin unele zone din Franta, nu, ci bomboanele acelea din unt si diverse alea deosebite, care ti se topesc in gura si te fac sa uiti de necazuri sau iti maresc fericirea, atunci cand e. Da. Alea. Pai... ai nevoie de un pachet de unt, 200 gr zahar pudra, un galbenus, trei lingurite de cacao, bucatele de coaja de portocala in zahar, stafide si curma­le taiate mici, mici bucatele, ciocolatica rasa sau cacao, esenta de rom si un praf de sare. Cum ce-ti trebuie sare? Pai, fara sare, nimic nu-i gustos, draga! Sarea face sa iasa in evidenta dulceata componentelor. Bine. Ai in casa toate astea? Perfect! Pune-le pe masa! Te-ai spalat pe maini? Ma! Eu te intreb, pentru ca asa trebuie! Nu am de unde sa stiu ca tu esti pregatita.   DULCE. Treci la treaba! Fato! Nu stra­nu­ta peste ingrediente! Aha! Bine, hai sa preparam! Ce faci? Aa, iti pui castile? Puneti-le! Gata? Acum trebuie sa freci bine untul cu zaharul pudra. Baga-l la blen­der! Ah, m-ai asur­zit! Gata? Opreste-l! Incorporeaza galbe­nu­sul, apoi pune cacaua, esenta de rom. Da blenderul la viteza mica si adau­ga coaja de portocala, stafide­le, curmalele si un praf de sare. Ce faci? Ce ti-a cazut? Pai tine bine de el! Doar nu-l lasi sa umble pe ma­sa! Opreste-l! Scoate-i capacul si gusta compozitia. Vezi, po­tri­ves­te de dulce dupa cum iti place! Sa fie putin amaruie! Asa trebuie, dau o senzatie deosebita! Scoate va­sul si baga-l in frigider pentru 15 mi­nute. Nu, draga, nu mai stau la telefon pana atunci! Hei, ce faci, ba­zai? Termina, ca ma induiosezi prea tare si-mi strici ziua! Fii aten­ta! Dupa ce trece timpul scoti com­po­zitia si faci bulgarasi mici, pe care ii dai prin ciocolata rasa fin si ca­cao. Apoi le pastrezi la rece, intr-o cutie din carton sau capito­na­ta cu pergament. Cum? Nu te aud bine, lasa smiorcaiala! Aaa, multumesc! Astept sa ma suni! Cum? Maine plecati si luati trufele cu voi? Pai, aia din Olanda nu au tru­fe? A, am uitat! Scuza-ma! Daaa, cred ca o sa fii un mires, o mi­reasa, o, un, scu­za-ma! Inca nu m-am obisnuit, dar o voi face! Oricum, eu tot va iubesc! Casa de piatra!   Trufe Ingrediente: un pachet de unt, 200 gr zahar pudra, un galbenus,3 lingurite cacao, bucatele coaja de portocala in zahar, stafide si curmale taiate bucatele mici, ciocolata rasa sau cacao, esenta de rom, un praf de sare. Preparare: se freaca bine untul cu zaharul pudra, se incorporeaza galbenusul, apoi cacaua, esenta de rom, coaja de portocala, stafidele, curmalele si un praf de sare. Potriviti de dulce. Se fac bulgarasi mici, ce se dau prin ciocolata rasa fin si cacao. Se pastreaza la rece, intr-o cutie din carton sau in staniol. veronica.bectas@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.