Ah! Nepotii astia! Cand sunt intr-o incurcatura dau fuga la matusi ca sa-i scoata din... necaz. Si de data asÂta ma pune in mare inÂcurÂcaÂtura Mircea, nepotul de la Timisoara. Il gasi insuratul! Si nu oriu
Ah! Nepotii astia! Cand sunt intr-o incurcatura dau fuga la matusi ca sa-i scoata din... necaz. Si de data asÂta ma pune in mare inÂcurÂcaÂtura Mircea, nepotul de la Timisoara. Il gasi insuratul! Si nu oriunde, ci tocmai in Olanda! Acolo si-a gasit juÂmaÂtatea sau, mai precis, jumatatul, ca-i barbata! Si, uite asa, am primit un telefon de la nepotul Mircea, care doÂresÂte nespus de mult sa-i dau o reteta de ceva deosebit, pentru George, viÂiÂtoaÂrea lui mireasa. Bietul George vrea sa-i pregateasca lui Mircea o prajitura pentru ziua in care se vor casatori, asa, ceva care sa raÂmaÂna ca un simbol al acelui moÂment, la fel ca o melodie, ca o imaÂgiÂÂne... Mi-am pus imaginatia la fiert, pentru ca sa nu ma fac de ras si sa satisfac mireasa. Pentru ca imi facuse un portret verbal al acesteia, am inteles ca-i un baiat frumusel, delicat, talentat si sensibil. Ok, daa... cu gatitul cum o sta? Nu stiu cum s-o, sa-l iau?! Sa-i dau reteta ca unui expert sau ca unei incepatoare? Nu vreau s-o sperii! Am stabilit ca trufele sunt cele mai delicate si mai fine pe care le poti alatura unui moment fericit. Si am pus mana pe telefon pentru luminarea lui George. INDICATII. Mi-a raspuns chiar el. Draga George, sunt eu, matusa de la Bucuresti. Cea cu reÂteÂta de ceva bun. Sper sa nu te sperii, pentru ca eu sunt ceva mai repezita si nu stiu daca exprimarea mea va fi intocmai cu cerintele. Fii ingaduitoare! Pardon! Am stabilit ca trebuie sa preÂpari ceva dulce-amarui, pentru ca e deosebit, deci, trufe. Da, ai inÂteÂles, trufe. Nuuuu, nu ciupercile aceÂlea pe care le descopera porci dresati special prin unele zone din Franta, nu, ci bomboanele acelea din unt si diverse alea deosebite, care ti se topesc in gura si te fac sa uiti de necazuri sau iti maresc fericirea, atunci cand e. Da. Alea. Pai... ai nevoie de un pachet de unt, 200 gr zahar pudra, un galbenus, trei lingurite de cacao, bucatele de coaja de portocala in zahar, stafide si curmaÂle taiate mici, mici bucatele, ciocolatica rasa sau cacao, esenta de rom si un praf de sare. Cum ce-ti trebuie sare? Pai, fara sare, nimic nu-i gustos, draga! Sarea face sa iasa in evidenta dulceata componentelor. Bine. Ai in casa toate astea? Perfect! Pune-le pe masa! Te-ai spalat pe maini? Ma! Eu te intreb, pentru ca asa trebuie! Nu am de unde sa stiu ca tu esti pregatita. DULCE. Treci la treaba! Fato! Nu straÂnuÂta peste ingrediente! Aha! Bine, hai sa preparam! Ce faci? Aa, iti pui castile? Puneti-le! Gata? Acum trebuie sa freci bine untul cu zaharul pudra. Baga-l la blenÂder! Ah, m-ai asurÂzit! Gata? Opreste-l! Incorporeaza galbeÂnuÂsul, apoi pune cacaua, esenta de rom. Da blenderul la viteza mica si adauÂga coaja de portocala, stafideÂle, curmalele si un praf de sare. Ce faci? Ce ti-a cazut? Pai tine bine de el! Doar nu-l lasi sa umble pe maÂsa! Opreste-l! Scoate-i capacul si gusta compozitia. Vezi, poÂtriÂvesÂte de dulce dupa cum iti place! Sa fie putin amaruie! Asa trebuie, dau o senzatie deosebita! Scoate vaÂsul si baga-l in frigider pentru 15 miÂnute. Nu, draga, nu mai stau la telefon pana atunci! Hei, ce faci, baÂzai? Termina, ca ma induiosezi prea tare si-mi strici ziua! Fii atenÂta! Dupa ce trece timpul scoti comÂpoÂzitia si faci bulgarasi mici, pe care ii dai prin ciocolata rasa fin si caÂcao. Apoi le pastrezi la rece, intr-o cutie din carton sau capitoÂnaÂta cu pergament. Cum? Nu te aud bine, lasa smiorcaiala! Aaa, multumesc! Astept sa ma suni! Cum? Maine plecati si luati trufele cu voi? Pai, aia din Olanda nu au truÂfe? A, am uitat! Scuza-ma! Daaa, cred ca o sa fii un mires, o miÂreasa, o, un, scuÂza-ma! Inca nu m-am obisnuit, dar o voi face! Oricum, eu tot va iubesc! Casa de piatra! Trufe Ingrediente: un pachet de unt, 200 gr zahar pudra, un galbenus,3 lingurite cacao, bucatele coaja de portocala in zahar, stafide si curmale taiate bucatele mici, ciocolata rasa sau cacao, esenta de rom, un praf de sare. Preparare: se freaca bine untul cu zaharul pudra, se incorporeaza galbenusul, apoi cacaua, esenta de rom, coaja de portocala, stafidele, curmalele si un praf de sare. Potriviti de dulce. Se fac bulgarasi mici, ce se dau prin ciocolata rasa fin si cacao. Se pastreaza la rece, intr-o cutie din carton sau in staniol. veronica.bectas@jurnalul.ro
Despre autor: