Primii 100 de romani urmau sa fie trimisi inapoi in tara in noaptea de vineri spre simbata.

Interogatoriul lui Nicolae Romulus Mailat, acuzat de violarea si uciderea Giovannei Reggiani (in virsta de 47 de ani), s-a incheiat vineri dupa-amiaza, acesta raminind in inchisoare pentru "omucidere voluntara", desi continua sa recunoasca doar jaful, informeaza publicatia online Formazioni Italiani. Mailat este inchis in conditii de maxima siguranta, deoarece ceilalti detinuti l-au amenintat cu moartea.

Potrivit avocatului din oficiu, Piero Piccinini, Mailat a negat acuzatia de omucidere, admitind doar ca a jefuit-o pe Giovanna Reggiani, care a decedat joi seara, in spital. "Impotriva lui exista insa dovezi extrem de grele: declaratia martorului, descoperirea hainelor, ranile victimei si leziunile prezentate de acuzat", a relatat avocatul. Anchetatorii au dat in urmarire un barbat suspectat ca ar fi fost complicele romanului, informeaza vineri cotidianul ,,Il Tempo’’, in editia sa electronica. Urmarirea se bazeaza pe declaratia unui martor ocular, care a relatat ca ar fi vazut doi barbati carind trupul victimei.

Decretul guvernului italian privind expulzarea imigrantilor comunitari considerati periculosi intra in vigoare in noaptea de vineri spre simbata. Primii 100 de romani condamnati pentru infractiuni urmau sa fie trimisi catre tara.

Numarul romanilor expulzati ar putea ajunge insa la ordinul miilor. Prefecturile din Roma, Milano, Napoli, Torino, Florenta au intocmit deja liste cu romani indezirabili, iar estimarile indica posibila expulzare a 5.000 de romani, informeaza vineri cotidianul italian "La Reppublica". Primele calcule facute la Roma de politie si de carabinieri - pe baza numarului de arestari ale cetatenilor romani acuzati de infractiuni grave, medii si delicte - avanseaza ipoteza ca expulzarile ar putea ajunge la 5.000. In primele noua luni ale anului, numai carabinierii - una dintre fortele de politie din Italia - au arestat 4.700. Listele din cele cinci prefecturi sint pregatite a fi semnate de prefecti, care pot sa expulzeze "din motive de siguranta publica" cetatenii comunitari care "au atentat la demnitatea umana sau la drepturile fundamentale ale persoanelor si la siguranta publica".

Politia italiana incepuse vineri controalele in taberele improvizate de imigranti, pentru a identifica persoanele care nu au dreptul sa se afle in Italia sau pe cele considerate periculoase, ce pot fi expulzate. In cadrul unui astfel de control, intr-o tabara de romi au fost descoperite arme si 30 de kilograme de droguri. "Multi dintre romii din taberele improvizate declara ca sint romani, chiar daca ei provin din tari ale fostei Iugoslavii sau din Albania, deoarece au aflat ca romanii nu mai au nevoie de viza in Italia", ne-a declarat consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Mugurel Dinu. Consulul ne-a informat ca la controalele in taberele improvizate participa si membri ai Politiei romane, pentru a ajuta la identificarea conationalilor nostri.

Tabara improvizata Tor di Quinto, de la periferia Romei, in care locuia Mailat, a inceput sa fie darimata vineri de politie, reprezentanti ai primariei si ai prefecturii. Oamenii care locuiau in adaposturile din carton au plecat deja de citeva zile din tabara, de frica reactiilor violente din partea italienilor. Ei s-au intors, vineri dimineata, ca sa isi recupereze bunurile, inainte ca autoritatile sa le darime adaposturile. Romii care locuiau in tabara de carton de la periferia capitalei italiene traiesc cu ce gasesc prin gunoaie, iar uneori merg sa lucreze cu ziua.

CITESTE MAI MULT:

"Infractorii romani par sa se fi transferat cu totii in Italia"

Francesco Storace, senator italian de extrema dreapta din Lazio, liderul formatiunii La Destra, a acordat un interviu ziarului Cotidianul, despre situatia imigrantilor romi din Italia. Anterior, La Destra ceruse interventia armatei impotriva taberelor de romi.

"Din pacate, facem prima pagina a ziarelor si primele titluri ale telejurnalului"

Marius Lazurca, ambasadorul Romaniei la Vatican, explica de la Roma, pentru Cotidianul, cum au reactionat italienii dupa abominabila crima de acum citeva zile.

Romani Criss acuza: o campanie de presa "pe tiparul Holocaustului"

Organizatia romilor considera ca presa romana a discriminat minoritatea in prezentarea cazului de la Roma. In timp ce Clubul Roman de Presa isi apara breasla, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent dau dreptate asociatiei.

Presa italiana, despre crima comisa de Mailat si replica autoritatilor din Peninsula

Citeva dintre cele mai importante cotidiene din Italia trateaza si vineri cazul lui Nicolae Mailat, romul care a ucis-o pe italianca Giovanna Reggiani, pe prima pagina.