Ultimele noutati in ceea ce priveste materialele de constructii si finisajele sint boltarul din spuma poliuretanica, vopseaua lavabila pentru spatii umede, precum si adezivul de montaj universal.Vopseaua a devenit alergicala mucegai Inventatorii din domeniul materialelor de constructii cauta in permanenta solutii cit mai ieftine si cit mai de calitate, astfel incit constructorii sa munceasca mai putin, iar beneficiarii sa aiba un confort sporit. Un astfel de material pentru constructii este caramida din spuma poliuretanica, denumita si element modular tip BSF. Inventatorul caramizii din spuma poliuretanica este un roman, Laurentiu Breaz. Caramida din spuma poliuretanica este un element prefabricat si poate fi utilizat la realizarea peretilor interiori, exteriori, precum si a planseelor. Boltarul este compus din spuma poliuretanica acoperita cu placi de gips-carton sau fibra de sticla, in functie de utilizare, si are 1.200 de milimetri lungime, 600 de milimetri latime si 300 de milimetri grosime. „Pretul unei case construite cu astfel de caramizi variaza intre 200 si 230 de euro metrul patrat construit, fara acoperis si fundatie", ne-a spus Florin Florea, director comercial al Folex SRL. Caramizile sint prevazute in sectiune cu niste locasuri ce formeaza niste gauri in partea exterioara. Acestea se monteaza una peste alta, fiind prevazute cu canturi tip nut si feder, gaura peste gaura. Dupa ce peretele a fost ridicat la inaltimea dorita se toarna un beton special, care este mai subtire, prin gaurile de deasupra. „Betonul se raspindeste in toate locasurile si se lasa sa se usuce", a precizat Florin Florea. „Pentru planseu, caramizile se monteaza pe grinzi de fier. Elementele modulare tip BSF pentru planseu sint folosite ca elemente de cofraj, acestea fiind montate intre elementele de rezistenta, respectiv grinzi metalice profil T, fixate de centura structurii", a mai spus Florin Florea. Printre avantajele utilizarii caramizilor din spuma poliuretanica se numara viteza mare de executie, cheltuieli mai mici cu manopera, precum si o izolatie termica si fonica foarte buna.

Vopseaua lavabila a devenit rezistenta la mucegai. Düfa-DEUTEK SA aduce pe piata finisajelor doua noi produse: vopseaua Profi Weiss si Danke! Baie si Bucatarie. Cea de-a doua este o vopsea lavabila alba pentru interior, ce contine agenti antimucegai, extrarezistenta la umiditate si stergere. „Acest tip de vopsea se potriveste perfect pentru decorarea spatiilor expuse unei umiditati ridicate, cauzata de actiunile casnice. Protejeaza eficient peretii de mucegai si igrasie, fiind alternativa optima la decorarea cu faianta, devenita deja clasica", ne-a spus Gabriel Enache, director de marketing la düfa-DEUTEK. Este recomandata pentru toate suprafetele de baza minerale cum ar fi: tencuieli uzuale de var-ciment, gleturi de var si de ipsos, placi de gips-carton, precum si beton. Fiind extrarezistenta la stergere, acest tip de vopsea poate fi folosit cu succes si in camera copiilor.Betonul se toarna prin orificiile boltarului din spuma Cei care doresc sa coloreze vopseaua pot apela la Düfa Vollton, vopsea de nuantare si colorare. Pretul Danke! este de 27,20 lei cutia de 2,5 litri si 53,20 lei pentru cutia de 5 litri. Celalalt produs, Profi Weiss, este recomandat a fi folosit dupa ce pe perete a fost aplicat un strat de finisaj de grund Putzgrund Weiss. Profi este o vopsea superlavabila alba cu extraputere de acoperire si foarte usor de aplicat. Este recomandata pentru toate suprafetele de baza minerale: tencuieli uzuale de var-ciment, ciment-var, gleturi de var si ipsos, placi de gips-carton si beton. Vopseaua formeaza o pelicula ce umple foarte bine porii, este mata si permeabila la vaporii de apa. Profi costa 105 lei cutia de 15 litri. Un alt produs nou este cel al companiei Henkel, Moment Express Fix. Este un adeziv de montaj universal si in acelasi timp singurul disponibil pe piata cu aderenta instantanee. Adezivul poate fi folosit indiferent de suprafata, atit la exterior, cit si la interior, pentru lipirea plintelor, a treptelor, faianta-gresie, a decoratiunilor, a pieselor de mobilier, a lambriurilor, a caramizii, a betonului etc. Avantajele folosirii acestui tip de adeziv sint multiple. „Printre beneficiile obtinute in urma utilizarii lui Moment Express Fix se numara: lipirea instanta, nu necesita fixare si rezista foarte bine in timp", ne-a spus Florin Chiper, pro-duct manager la Henkel Romania SRL. La acestea se poate adauga si faptul ca acest tip de adeziv suporta greutati mari de pina la 60 de kilograme pe centimetru patrat.

Pret adeziv Cei care vor sa lipeasca diverse lucruri trebuie sa plateasca pentru acest produs aproximativ 13 lei. Adezivul este ambalat la cartus de plastic tip silicon. Moment Express Fix a primit agrementul tehnic al institutului ICECON Bucuresti.