Avionul - un nou accesoriu de moda? Judecind dupa noile tendinte si evenimente mondene, se pare ca lumea modei se pregateste de decolare. Intr-o lume usor blazata si din ce in ce mai greu de impresionat, ideile trebuie sa fie cu adevarat iesite din comun ca sa socheze. Luxul a ajuns la cote la care inainte nici nu se visa si fiecare sezon trebuie sa il urce mai sus, tot mai sus. Poate ca asta a fost ideea de la care au plecat designerii cind au propus noua tendinta: imaginea unui vis aviatic. Casele de moda au interpretat fiecare in felul lor tema sezonului, redind mai mult sau mai putin concret ideea de „zbor" in colectiile lor.

Lumina reflectoarelor sclipeste pe Aeroportul „Santa Monica", linga Los Angeles, intr-o vineri din luna mai. Pentru a pune in scena colectia „Croiseičre", Karl Lagerfeld s-a gindit sa foloseasca decorul autentic al unui aeroport. Modelele au coborit din avioane inscriptionate cu litere aurii „Chanel Line", prezentind o colectie stralucitoare intr-un decor cit se poate de jet-set.

Pe de alta parte, Casa Versace isi pune semnatura pe primul interior haute-couture de aeronava. Avionul in cauza, un Airbus A319, bineinteles privat, a fost imbracat in alb si negru, cu forme simple, geometrice. Un exercitiu de eleganta destul de simplu pentru Casa Versace, care era de mult celebra pentru ca jongleaza cu luxul in toate formele sale.

Un alt exemplu este cel al colectiei Gucci toamna-iarna 2007-2008, care propune variante actualizate ale marilor clasici vestimentari din lumea aviatiei (si asta fara sa faca modelele sa arate a stewardese). Jacheta din piele, pantalonii din tweed si esarfa din matase sugereaza eleganta si seriozitatea zborului, respectind tema care planeaza deasupra sezonului.

E greu de spus daca aceasta tendinta va ramine mult timp la inaltime sau daca o sa treaca in uitare cu viteza unui avion. Cert este ca, macar pentru moment, moda este in aer.