Este vorba de Ginkgo Biloba, cu valoroase proprietati terapeutice, o planta rara, aparuta in urma cu peste 200 de milioane de ani si care creste cu precadere in Extremul Orient.
In Moldova, pe langa exemplarele de la Iasi si Bacau, unul se mai afla si la Moinesti, langa un bloc de locuinte. Cu toate ca reprezinta un monument al naturii, nici autoritatile locale si nici institutiile de specialitate nu au luat masuri de intretinere si ocrotire conform legislatiei a acestei specii atat de rare.
"Este urgenta interventia factorilor abilitati pentru a se rezolva acest aspect care da o nota aparte orasului nostru, alaturi de cunoscuta rezervatie de pini negri, unica nu numai in Romania, dar si in Europa", a precizat prof. Dumitru Nastac, de la scoala Generala 2 Moinesti. Conducerea Serviciului Public de Protectia Plantelor Bacau va lua legatura cu autoritatile locale moinestene pentru a evalua posibilitatile de acordare a asistentei tehnice de specialitate in acest caz. Potrivit specialistilor, cel mai important efect al extractelor din frunzele acestui arbore este imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul creierului, ceea ce activeaza metabolismul lui si previne degradarea capacitatilor intelectuale la persoanele mai varstnice.