Csibi Barna a declarat ieri ca in urma cu cateva zile a dat un anunt in cotidianul de limba maghiara "Csiki Hirlap" prin care anunta ca este in cautarea a inca doua persoane impreuna cu care sa poata infiinta legal o asociatie menita sa puna bazele Garzii Secuiesti, cu statut autonom, dar care sa devina un partener al Garzii Maghiare.
"Am spus-o si reporterului de la cotidianul de limba maghiara si imi asum afirmatiile potrivit carora consider ca infiintarea Garzii Maghiare este o idee minunata, imi place scopul definit de ei si ideea de garda in sine. Ei spun ca pe langa multa vorbarie este nevoie si de multa sinceritate. Nu pot sa nu observ ca nu numai in Ungaria este nevoie de sinceritate, ci si la noi" a afirmat Csibi Barna. Potrivit sursei citate, Garda Secuiasca ar urma sa fie constituita dupa modelul celei maghiare, de la care va "imprumuta", printre altele, juramantul si uniforma, pe care le va adapta la specificul secuiesc. "Am prelua si salutul lor: <<Sa dea Domnul viitor mai frumos!>>, precum si steagurile arpadiene cu dungi albe si rosii. In cazul nostru, are prioritate lupta pentru a constientiza in randul populatiei apartenenta la secuime. Stiu ca exista UDMR, CNS si alte asociatii ale maghiarilor din Romania, dar niciuna nu face nimic. Garda Secuiasca ar trai si ar munci pentru natie, pentru popor", a explicat Csibi Barna.
Gruparea paramilitara "Garda Maghiara", al carei model vrea sa-l imprumute si Garda Secuiasca, a fost infiintata in 25 august 2007, in cadrul Miscarii pentru o Ungarie mai buna (Jobbik Magyarorszoˇgert Mozgalom). Scopul declarat al acestei organizatii este de a crea conditii-cadru pentru "autoapararea nationala" si pregatirea tineretului pentru "ziua in care oamenii vor trebui mobilizati", membrii fiind instruiti atat in privinta disciplinelor sportive de lupta, cat si in manuirea armelor. (G.D.)