CHAPPEAU
Un control demarat la inceputul anului trecut de catre Corpul de Control si Audit al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), coordonat de catre seful de atunci al acestuia, Gabriel Stefanescu, a decoperit existenta unor fraude majo
CHAPPEAU
Un control demarat la inceputul anului trecut de catre Corpul de Control si Audit al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), coordonat de catre seful de atunci al acestuia, Gabriel Stefanescu, a decoperit existenta unor fraude majore la Universitatea de Stat din Pitesti. Controlul a relevat faptul ca fostul rector al universitatii, prof. univ. dr. Gheorghe Barbu, se face vinovat de cheltuirea ilegala a aproximativ 370 de miliarde de lei vechi, in perioada 2000-2005. El a acordat a numeroase lucrari de constructii unor firme ale potentatilor locului, eludand prevederile legale. DNA a inceput o ancheta, pe baza raportului de control al inspectorilor MEC. In ciuda acestui fapt, fostul rector Gheorghe Barbu sustine ca n-a incalcat legea si se mandreste cu faptul ca Universitatea a fost modernizata sub mandatul sau.

BURTA
Fostul rector Gheorghe Barbu sustine ca n-a incalcat cu nimic legea si ca se mandreste cu faptul ca Universitatea din Pitesti a fost modernizata sub mandatul sau, aratand ca o institutie de invatamant dintr-o tara europeana.

In perioad a in care Gheorghe Barbu a detinut functia de rector, Universitatea de Stat din Pitesti si-a extins si si-a marit considerabil capacitatea, construindu-se mai multe corpuri de cladire noi, printre care un rectorat. Gratie fondurilor de la MEC, au fost modernizate majoritatea cladirilor apartinand institutiei. Necazul e ca multe dintre aceste lucrari au fost efectuate cu incalcarea grava a legislatiei din domeniu. Potrivit raportului de control intocmit de inspectorii MEC, in perioada in care Gheorghe Barbu a detinut functia de rector dar si pe cea de presedinte al Consiliului de Administratie - fapt care incalca prevederile Cartei Universitare - acesta a atribuit direct nu mai putin de 18 contracte de achizitii publice, insumand peste 370 de miliarde de lei vechi. Beneficiarii au fost mai multe firme din zona, agreate de rector.

Directoarea economica a universitatii se controla singura
In nici unul din contracte nu a fost respectata prevederea legala care impunea obligativitatea organizarii de licitatii. Mai mult, firmelor respective nu le-au fost solicitate documente obligatorii, doveditoare ale eligibilitatii si bonitatii sau garantiile de buna executie. Practic, in dubla sa calitate de rector, respectiv presedinte al Consiliului de Administratie, Gheorghe Barbu a atribuit, din banul public, lucrari de milioane de euro dupa bunul sau plac. Nici unul dintre documentele de atribuire ale acestor lucrari nu poarta nici viza Oficiului Juridic al Universitatii Pitesti, si nici pe cea a Controlului Financiar preventiv. Nici nu aveau cum, din simplul motiv ca, din 2004, conducerea universitatii a imputernicit-o pe Gherghina Drila, directorul economic al institutiei, sa preia si sarcina de a efectua controlul financiar preventiv propriu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.