Marius Lazurca, ambasadorul Romaniei la Vatican, explica de la Roma, pentru Cotidianul, cum au reactionat italienii dupa abominabila crima de acum citeva zile.

Care e acum atmosfera in Italia, dupa teribila crima a cetateanului roman
Marius Lazurca, ambasadorul Romaniei la Vatican, explica de la Roma, pentru Cotidianul, cum au reactionat italienii dupa abominabila crima de acum citeva zile.

Care e acum atmosfera in Italia, dupa teribila crima a cetateanului roman din urma cu citeva zile?

Atmosfera e grea, stiti bine. Ea se explica, in primul rind, prin cruzimea agresiunii si prin tragismul consecintelor. Din acest punct de vedere, crima insasi justifica deplin emotia generala si ingrijorarea clasei politice. Sigur, desi sintem vizati nemijlocit, nu ar trebui sa ne scape faptul ca evenimentul a alimentat oportun una dintre temele politice principale ale Italiei contemporane: nevoia de siguranta a cetateanului. In al treilea rind, gustul pentru senzational al mass-media a conferit crimei nu doar spatii generoase de expunere, ci si o discutabila valoare exponentiala.

Ce se spune despre romani in aceste zile in Italia? In ziare, la televiziune? "Romanii in Italia" sint cu adevarat o tema centrala pe agenda publica italiana a momentului?

Din pacate, facem prima pagina a ziarelor si primele titluri ale telejurnalului. Acestei tragedii i se acorda, cum spuneam, spatii copioase, dar si unghiuri de prezentare foarte diverse: de la minidocumentare in baraca sordida in care a locuit criminalul la interviuri cu protagonistii scenei publice. Se aud, destul de rar din pacate, si voci care disting majoritatea onesta a romanilor din Italia de minoritatea infractionala. Acest fapt e cu adevarat surprinzator si am sa va spun de ce. Cea mai raspindita ocupatie in diaspora romaneasca este aceea de ingrijitoare. In viata multor familii din Italia exista cite o romanca, investita cu suficienta incredere pentru a i se incredinta vreo ruda apropiata sau cheile locuintei. Ei bine, generalizarile antiromanesti ar trebui sa fie descurajate de aceasta experienta zilnica a zeci de mii de italieni.

Ce trebuie facut pentru depasirea acestui moment?

Ca ambasador pe linga Sfintul Scaun, nu pot decit sa sugerez un raspuns la intrebarea dumneavoastra. Intr-o oarecare masura, momentul va fi depasit dupa ce se va fi facut dreptate, adica dupa ce ancheta va fi clarificat definitiv faptele si dupa ce justitia se va fi pronuntat. Din acest punct de vedere, Romania si-a oferit prompt serviciile. Cu adevarat eficace, desi pe termen mediu si lung, ar fi masurile de structurare a romanilor din Italia, de transformare a lor, in sens propriu, nu doar nominal, intr-o comunitate. Sentimentul meu este ca multiplicarea, deja in curs, a numarului parohiilor romanesti va stabiliza diaspora romaneasca, dupa cum ii va oferi si un punct de referinta stabil, atit social, cit si moral. Este ceea ce noi ne si propunem, in colaborare cu autoritatile religioase competente.

CITESTE MAI MULT:

"Infractorii romani par sa se fi transferat cu totii in Italia"

Francesco Storace, senator italian de extrema dreapta din Lazio, liderul formatiunii La Destra, a acordat un interviu ziarului Cotidianul, despre situatia imigrantilor romi din Italia. Anterior, La Destra ceruse interventia armatei impotriva taberelor de romi.

Romani Criss acuza: o campanie de presa "pe tiparul Holocaustului"

Organizatia romilor considera ca presa romana a discriminat minoritatea in prezentarea cazului de la Roma. In timp ce Clubul Roman de Presa isi apara breasla, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent dau dreptate asociatiei.

Presa italiana, despre crima comisa de Mailat si replica autoritatilor din Peninsula

Citeva dintre cele mai importante cotidiene din Italia trateaza si vineri cazul lui Nicolae Mailat, romul care a ucis-o pe italianca Giovanna Reggiani, pe prima pagina.

Italia a inceput expulzarile romanilor periculosi

Primii 100 de romani urmau sa fie trimisi inapoi in tara in noaptea de vineri spre simbata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.