"Momentul este pierdut, iar alegerile urmatoare se vor desfasura dupa legislatia actuala. Va imaginati ca va mai exista dupa un referendum invalidat o majoritate favorabila schimbarii sistemului electoral? Discutam discutii.", a spus resemnat Cristia
"Momentul este pierdut, iar alegerile urmatoare se vor desfasura dupa legislatia actuala. Va imaginati ca va mai exista dupa un referendum invalidat o majoritate favorabila schimbarii sistemului electoral? Discutam discutii.", a spus resemnat Cristian Parvulescu (foto) in cadrul unei dezbateri desfasurate joi la Grupul pentru Dialog Social. O pozitie similara a avut si ministrul Mihai Voicu care sustine ca partizanii actualului sistem de-abia asteapta invalidarea plebiscitului, conjugata cu o posibila cerere de reexaminare a legii pe care Tariceanu si-a asumat raspunderea. Aceeasi temere a avut-o si senatorul PSD Vasile Dancu care este etotusi partizan al sistemului majoritar, mai bun din perspectiva eficientei Executivului. "Cu riscul de a-mi supara colegii de partid, cred ca Guvernul actual ar fi mult mai eficient daca ar avea un sprijin real, cinstit in Parlament", a spus Dancu referindu-se la actualul raport al partidului sau cu Guvernul in functie. Pe langa APD, doar Alianta Civica mai sprijina votul mixt, presedintele Basescu avand mai multi sustinatori in randul societatii civile. Cristian Preda, membru GDS si actual consilier prezidential, a anuntat ca seful statului va convoca in mod cert un al doilea referendum in cazul in care acesta nu va fi validat din cauza prezentei insuficiente. "Si vom deveni o democratie referendara", a adaugat Parvulescu pe un ton sarcastic. Insa Preda a aparat decizia lui Basescu acuzand Guvernul ca incearca sa faca penibila exprimarea votului prin amenajarea de sectii separate pentru euroalegeri si pentru referendum. In plus, introducerea sistemului majoritar incurajeaza instituirea unui regim semiprezidential, o optiune clara a actualului sef al statului. (Adrian ILIE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.