Americanii vor investi 30 de milioane de euro in studiourile vecinilor de la sud de Dunare.Hollywoodul se muta la Sofia Bulgaria va gazdui, in 2008, cele mai mari studiouri de productie din Europa, atit ca suprafata, cit si ca numar de proiecte desfasurate, potrivit AFP, citata de MEDIAFAX. Producatorul David Varod, reprezentantul casei de productie hollywoodiene Nu Image/Millenium, planuieste sa investeasca 30 de milioane de euro in urmatorii ani pentru modernizarea fostelor studiouri bulgaresti Nu Boyana, achizitionate de compania americana in 2005. Planul lui Varod este de a transforma capitala Bulgariei intr-un Hollywood la scara redusa, ce va atrage producatorii de cinema din intreaga lume. Filmul "The Code", avindu-i ca protagonisti pe Antonio Banderas si Morgan Freeman, se filmeaza deja aici. Desi Varod a declarat ca pietele din Romania si Bulgaria sint la fel de bune in acest domeniu, avind costuri de sase ori mai mici decit in Statele Unite si cu 35% mai ieftine decit in Cehia, tara noastra a atras mai putin atentia caselor de productie straine decit vecinii nostri de la sud. Totusi, in Romania au fost turnate in ultimii ani o serie de filme, cel mai recent fiind "Tinerete fara tinerete" ("Youth without youth") al lui Francis Ford Coppola. Casa de productie Castel Film Studios lucreaza cu nume mari, precum HBO, Paramount si Miramax Pictures, iar in portofoliul celuilalt mare studio cinematografic romanesc, Media Pro, pot fi gasite proiectele "Amen", de Costa-Gavras, "Cold Mountain", cu Nicole Kidman, "Joyeux Noel", de Christian Carion, sau "Sex Traffic", de David Yates.

Atuurile Romaniei sint tehnicienii buni, renumitele peisaje si preturile mici, potrivit lui Bogdan Moncea, responsabil al Castel Film Studios. Bulgaria, in schimb, are decorurile cele mai potrivite pentru cei care vor sa reinvie comunismul in productiile lor sau cind actiunea se desfasoara in natura, este de parere producatorul francez Patrick Sandrin, care a turnat in Bulgaria o parte din filmul "Est-Ouest", de Régis Wargnier, cu Catherine Deneuve si Sandrine Bonnaire, si "Le Lievre de Vatanen ", cu Christopher Lambert.

Francezul Christian Dubois, fondatorul companiei Blue Screen din capitala Cehiei, considera insa ca "Praga ramine o alegere buna chiar daca alte tari, precum Romania si Bulgaria, se impun prin preturile mici", si asta pentru ca tehnicienii cehi sint in opinia lui mai bine pregatiti decit cei romani sau bulgari. Cehia l-a atras si pe Roman Polanski, ce a realizat "Oliver Twist" la Barrandov Studios, unul dintre "cele mai bune din lume" in opinia sa. O companie de succes din Cehia este Stillking, ce a produs "Casino Royale", avindu-l pe Daniel Craig in rolul principal, si "Wanted", in care au jucat Angelina Jolie si Morgan Freeman. Alte filme realizate la Praga sint "Cronicile din Narnia" si "Fauborg 36", regizat de francezul Christophe Barratier.

Ungaria a reusit sa atraga aparitia unor studiouri private cu ajutorul unei legi emise in 2004, ce prevede subventionarea filmelor cu pina la 20% din costurile de productie. Intr-unul dintre acestea, compania Universal a turnat filmul "Hellboy 2", in regia lui Guillermo del Toro. Si Lituania s-a dovedit eficienta in atragerea proiectelor externe, compania Lituanian Film Studio obtinind 85% din venituri din productii straine. In prezent, la acest studio se filmeaza "Defiance", regizat de laureatul Premiului Oscar Edward Zwick, ce are ca subiect rezistenta evreiasca din Polonia. In 2006, coproductia a sase tari "Razboi si pace" a luat nastere pe pelicula in Vilnius. "Companiile straine ne ajuta sa supravietuim si sa atragem specialisti, care altfel ar fi emigrat de mult", a declarat directorul Lituanian Film Studio, Ramuas Skikas.