Pentru o bucatarie complet mobilata si utilata, pretul poate ajunge la 10.000 de euro.

O bucatarie moderna poate fi compusa din mai multe corpuri, dispuse astfel incit sa para dintr-o bucata. Unul se va monta cit mai spre mijlocul incaperii. Un mobilier de bucatarie pe care se vor cheltui in jur de 5.000-6.000 de euro va intruni toate conditiile ca bucataria sa fie una moderna. „Cu un astfel de pret, bucataria va fi una destul de aratoasa", ne-a spus Ovidiu Calciusca, director de vinzari la firma Mobexpert. Daca adaugam si accesoriile, proprietarul va trebui sa scoata din buzunar in jur de 10.000 de euro.Pretul depinde si de locul din care clientul alege sa cumpere atit mobilierul, cit si accesoriile, cum ar fi hota de bucatarie, frigiderul, cuptorul. Potrivit specialistilor in amenajari de la Elvila, noile tendinte in amenajarea bucatariei prevad mobilier cu fronturi pline, fie lucioase, fie mate, cu usi din sticla sablata cu rama de aluminiu, cu accesoriile corespunzatoare. „In ceea ce priveste culoarea, la moda sint wenge, culorile inchise", a precizat Ovidiu Calciusca.

Mobila de bucatarie este alcatuita din corpul de baza, cel care se asaza pe pardoseala, si corpul suspendat. „In corpul de baza se incastreaza cuptorul, plita pentru gatit si corpul pentru chiuveta. Dedesubtul chiuvetei poate fi spatiul pentru depo-zitarea cosului pentru gunoi", a amintit Ovidiu Calciusca. Corpul de baza va mai fi prevazut cu spatii de depozitare pentru farfurii, tacimuri, stergare etc. Tot in aceasta parte a mobilierului de bucatarie se vor monta masina de spalat vase, precum si frigiderul. „Daca locul va permite, se va crea si un spatiu in care care sa se monteze si masina de splalat rufe", a adaugat Ovidiu Calciusca. Cel de-al doilea corp, cel suspendat, trebuie sa fie prevazut cu hota, care poate avea de cele mai multe ori si rol decorativ. „Foarte important este si picuratorul, care se monteaza deaspura chiuvetei. Pe acesta se asaza vesela care a fost spalata", a amintit directorul de vinzari al Mobexpert.

In corpul suspendat trebuie sa mai fie un spatiu pentru condimente. Acesta trebuie sa fie asezat in apropierea plitei si a cuptorului pentru a se avea acces rapid. Un set de mobilier de acest fel costa, in functie de materialul din care a fost confectionat si de culoare, intre 1.000 si 6.000 de euro plus TVA. „Mobilierul de bucatarie poate fi confectionat fie din placi de MDF, fie din lemn masiv. Daca este din lemn masiv, nu trebuie neaparat sa fie si mai scump. Ce se plateste mai mult la un mobilier este conceptul, designul", a precizat Ovidiu Calciusca.

Importatorii de mobila italieneasca descriu mobila moderna de bucatarie ca fiind compusa dintr-un corp plus o peninsula, adica un alt corp care se monteaza undeva mai in mijlocul incaperii. „Conceptul este intr-adevar unul modern", ne-a spus Daniel Zlota, designer in cadrul firmei Omitech Trading. Primul corp este alcatuit din patru coloane, cu patru usi. Latimea acestui corp este de 2,40 metri, iar inaltimea este de 2,20 metri. Fiecare coloana va avea o latime de 60 de centimetri. Prima coloana va servi pentru depozitarea cratitelor. O a doua coloana va fi folosita pentru montarea la semiinaltime a unui cuptor. Peste acest cuptor se va putea monta un cuptor cu microunde.

Una dintre coloane este destinata frigiderului si congelatorului. Acestea sint parte din coloana. Deschizind usa coloanei, automat se deschide frigiderul, respectiv congelatorul. Peninsula, partea mobilierului care se monteaza vizavi de corpul cu cele patru coloane, va fi dotata cu trei sertare pentru depozitarea diverselor lucrurui ce se tin in bucatarie.

„In cele trei sertare se pot depozita tacimuri, farfurii, condimente si altele", a precizat Daniel Zlota. Tot in acest corp vor fi incastrate cuptorul si plita. Linga plita se monteaza chiuveta, intr-un locas special. „Chiuveta poate fi direct turnata, parte din acest corp de mobilier, daca mobila este confectionata din staron. Staronul este un aliaj de aluminiu si alte mase plastice", a amintit Daniel Zlota. Tot in corpul de mijloc este indicat sa se monteze si masina de spalat vase, care are un spatiu dedicat. Deasupra peninsulei se mai monteaza un corp suspendat, care va avea alte spatii de depozitare, precum si picurator. Acesta neaflindu-se deasupra chiuvetei, va trebui sa fie dotat cu tava de stringere a apei. Pretul unui astfel de mobilier, fara accesorii, se ridica, potrivit lui Daniel Zlota, la aproximativ 9.000 de euro, plus TVA. Pentru electrocasnice, proprietarul va mai scoate din buzunar aproximativ 2.000 de euro, dar se va mindri cu o bucatarie italiana.

Gresia fuge din podea Potrivit lui Ovidiu Calciusca, scaunele si masa de bucatarie trebuie sa se asorteze cu mobila, atit la culoare, precum si la textura materialului. Ultimele tendinte prevad acoperirea pardoselii bucatariei cu parchet din lemn masiv. Faianta ramine inca la moda, dar cu conditia ca aceasta sa aiba modele cu forme geometrice cu unghiuri drepte. Lumina este de preferat sa fie data de spoturi, insa acestea nu trebuie sa aiba rama lucioasa. Spoturile moderne sint acelea cu rama alba, rosie sau neagra.