Dupa 2020, am putea importa uraniu
Guvernul ia in calcul si achizitia unei mine de uraniuMinistrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a anuntat ieri, in cadrul unui seminar organizat de Banca Nationala a Romaniei, ca a sters datoriile N
Dupa 2020, am putea importa uraniu
Guvernul ia in calcul si achizitia unei mine de uraniuMinistrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a anuntat ieri, in cadrul unui seminar organizat de Banca Nationala a Romaniei, ca a sters datoriile Nuclearelectrica, in cuantum de aproximativ 200 milioane lei. Aratand ca demersul Guvernului respecta cerintele europene in domeniul concurentei, Vosganian a sustinut ca Nuclearelectrica se pregateste de listarea la Bursa de Valori Bucuresti. "Am curatat portofoliul Nuclearelectrica, datorii de circa 200 de milioane de lei, si compania se pregateste de listare", a afirmat Vosganian, citat de Mediafax.
Ştergerea datoriilor Nuclearelectrica este prevazuta de OUG 128/2006, privind unele masuri pentru diminuarea arieratelor bugetare. Proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei prevede acordarea de scutiri de la plata obligatiilor fiscale pentru 34 de societati comerciale, printre care Nuclearelectrica si Termoelectrica, la care statul roman este actionar si care au un impact major in economie.
Statul intentioneaza sa listeze actiunile Nucleraelectrica la Bursa si sa implice firma in constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in parteneriat cu investitori privati.
In cadrul aceluiasi seminar, Vosganian a amintit ca statul intentioneaza sa importe uraniu, dupa anul 2020, avand in vedere ca este folosit la producerea de electricitate in centrala nucleara de la Cernavoda. La inceputul lunii trecute, el a anuntat pentru prima data ca Romania va trebui sa aduca uraniu de pe pietele internationale, statul roman avand in vedere chiar achizitionarea unei mine de uraniu.
Romania trebuie sa deschida noi capacitati de productie a uraniului, sa concesioneze zacaminte de uraniu in afara tarii sau sa importe minereu uranifer, pentru a asigura necesarul pentru functionarea reactoarelor nuclearoelectrice de la centrala de la Cernavoda, potrivit strategiei energetice. Prima varianta a strategiei energetice mentiona ca rezervele nationale de uraniu sunt estimate sa se epuizeze pana in 2017.Compania de proiectConform HG 643/2007 privind aprobarea Strategiei de selectare a investitorilor, dupa ce vor depune oferte angajante, companiile interesate vor participa la infiintarea unei companii cu un capital mixt pentru constructia, dezvoltarea si operarea reactoarelor trei si patru, denumita "compania de proiect". Fiecare investitor va trebui sa contribuie cu minimum 50 milioane de euro, in numerar, la capitalul social al companiei de proiect, restul fiind asigurat prin credite. Noile unitati vor avea fiecare o putere instalata de 720 MW.
"Aceste societati vor plati si prelua energia electrica de la societatea comerciala nou-infiintata si, la randul lor, vor deveni fie furnizori de energie electrica pe piata, fie vor utiliza energie electrica pentru nevoi proprii", se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern. Compania de proiect la care se face referire ar putea fi formata din companiile selectate dintre cele sase care au depus ofertele, plus Societatea Nationala Nuclearelectrica SA, care va contribui la capitalul social cu activele existente si cu o contravaloare a lucrarilor si a serviciilor pregatitoare (studii, documentatii de proiectare, autorizatii, licente etc.), a caror valoare va fi stabilita pe baza unui raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat independent.Doar sase firme interesate de reactoarele 3 si 4Dintre cele 37 de societati romane si straine care au cumparat caietul de sarcini pentru a participa la licitatia privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, numai sase au depus ieri ofertele. Acestea sunt RWE Power - Germania, ENEL - Italia, Iberdola - Spania, CEZ - Cehia, CEZ - Belgia si Mittal Steel - Romania. Dupa finalizarea constructiei celor doua reactoare, care presupun investitii de 2,2 miliarde euro, centrala de la Cernavoda va asigura 25-28% din capacitatea sistemului energetic national.
Pana la data de 10 octombrie, cand a fost sistat procesul de preluare a documentelor pentru intocmirea ofertelor angajante pentru finantarea realizarii unitatilor 3 si 4, in afara firmelor care au depus ofertele s-au mai aratat interesate KHNP - Coreea de Sud, Ansaldo - AECL, AFEN - Romania, Alro - Romania, Electrica - Romania, EGL - Romania, Unit International - Luxemburg, BRD - Romania, Gabriel Resources - Canada, Lafarge - Romania, Energy Holding - Romania, MVM - Ungaria, Tenaris Silcotub - Romania, ERBE - Ungaria, BNP Paribas - Franta, Fondul Proprietatea - Romania, Ratia - Elvetia, SNC Lavalin - Canada, AXOR Europe - Romania, Eviva Energy - Romania, Romib - Romania, Tess Conex - Romania, Endesa - Spania, EGL - Elvetia, The Rompetrol Group - Olanda, Elcomex IEA - Romania, Proconex Universal - Romania, Grivco - Romania, Tender - Romania, Vulcan International - Austria si ISPE - Romania.In 2008, compania si-a dublat cifra de afaceri fata de 2006Tot la inceputul lunii trecute, Nuclearelectrica estima ca in 2008 va inregistra o cifra de afaceri de circa 300 milioane de euro, de aproximativ doua ori mai mult decat valoarea din 2006, in principal datorita punerii in functiune a reactorului 2, a declarat marti directorul general Teodor Chirica.
Potrivit raportului pentru anul 2006 al companiei, cifra de afaceri aferenta anului 2006 a fost de 664 milioane de lei. "Estimam ca in 2008 valoarea acestui indicator va fi dubla fata de cea din 2006, adica circa 300 milioane de euro", a spus Chirica.
Reprezentantii Nuclearelectrica au spus ca in acest an indicatorul este estimat sa inregistreze o valoare apropiata de cel de anul trecut, iar veniturile din vanzarea energiei sa se situeze la 830 milioane de lei. Acestia au aratat ca, pe langa punerea in functiune a reactorului 2, rezultatele estimate se vor datora si reducerii costurilor de productie.
"Dupa punerea in functiune a celui de-al doilea reactor, urmeaza in luna octombrie o oprire planificata pentru aceasta unitate, pentru realizarea unor teste. Astfel ca nu vom iesi pe Bursa cu pachete de energie inainte de 1 noiembrie", a precizat Chirica. Potrivit acestuia, reglementatorul din domeniu va decide ca maximum 75% din energia produsa din surse nucleare va fi livrata in baza contractelor reglementate. Chirica a mai spus ca Nuclearelectrica a contractat credite in valoare de circa 450 milioane de euro.Chirica: S-a sters o datorie nedreaptaContactat telefonic, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, ne-a declarat ca "actiunea Guvernului priveste de fapt stergerea unei datorii nedrepte, cauzate de situatia economica din trecut, de tranzitie". "Pana in 2000 s-au facut incasari necorespunzatoare, la tarife sub costuri. Situatia privind incasarile necorespunzatoare s-a mentinut pana in 2003. In 2005, ne-am platit datoria de baza catre stat, dar am ramas cu penalitatile corespunzatoare", ne-a mai spus Chirica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.