Autoritatile italiene se pregatesc sa-i expulzeze nu numai pe infractorii condamnati, ci si pe orice roman pe care politia il considera "periculos".


Giovanna Reggiani, victima romanului Nicolae Mailat, care a batut-o si violat-o, a murit joi seara. Autoritatile italiene din Roma, Milano, Napoli, Torino, Firenze au inceput deja sa numere romanii pe care-i au de expediat si au ajuns la cateva mii. Numai la Roma, pe baza calculelor facute de politisti si carabinieri, exista aproape 5.000 de romani expulzabili. "Vom semna repede primele decrete de expulzare. Linia dura este necesara, pentru ca in fata bestiilor nu se poate raspunde decat cu maxima severitate. Apa trebuie curatata de pestii infectati, actiune care este si in sprijinul conationalilor care vin in Italia sa munceasca cinstit", a spus prefectul Romei, Carlo Mosca, precizand ca expresia "romani-delincventi" este una inacceptabila.


SELECTIE. Masurile privind expulzarea nu vor fi aplicate doar celor cu antecedente penale si care au fost deja anchetati pe teritoriul italian, ci si celor care sunt considerati de politie drept periculosi pentru siguranta publica. Procedura de expulzare nu va fi automata; daca romanul este anchetat va fi necesara o autorizatie din partea unui judecator.


Daca romanul a comis fapte grave, cum e cazul asasinului Giovannei Reggiani, procesul se va tine in Italia, si tot aici condamnatul isi va executa pedeaspa. Pentru fapte minore, judecatorul poate da "liber" pentru expulzare. Pentru cei considerati "periculosi" de politie, dar care nu sunt sub ancheta va fi nevoie, pentru expulzare, de avizul unui judecator de pace. In fapt, regulile vor fi cam aceleasi precum cele practicate pentru imigrantii extracomunitari.


Ministrul de Interne italian, Giuliano Amato, nu le-a trimis inca o circulara prefectilor, pentru a expune regulile in privinta expulzarilor. Insa autoritatile isi pun deja problema mijlocului de transport cu care vor fi expediati romanii - cel mai probabil cu avioane de tip charter.


"UN AN NEGRU". Jurnalistii italieni de la La Republica au concluzionat ca anul 2007 a fost unul negru in ceea ce priveste violentele romanilor si au facut o cronica a acestora.

La 7 februarie, corpul unui pensionar de 61 de ani a fost gasit aruncat in niste tufisuri din Roccavivi (Aquila). Doi romani au fost arestati - o femeie pe care pensionarul o platea pentu relatii sexuale si sotul ei.

La 7 martie, la Roma, un homosexual de 64 de ani a fost gasit mort in propria casa. Fusese injunghiat. Sub acuzatia de ucidere a fost arestat un roman de 23 de ani.

La 14 martie, in Caselle da€™Asolo (Treviso), doi romani au rapit o studenta si au cerut 50.000 de euro ca s-o elibereze. Sechestrarea s-a incheiat dupa o zi.

La 10 aprilie, intr-o gara din Milano, un roman si-a ucis sotia taindu-i gatul

La 26 aprilie, dupa o cearta izbucnita in metrou, italianca Vanessa Russo (23 de ani) este intepata in ochi cu varful unei umbrele si moare dupa o zi. Doina Matei, o tanara prostituata romanca, a fost arestata, dupa ce anchetatorii au umarit camerele de inregistrat de la metrou.La 2 mai, intr-o casa din Mendicino (Cosenza) au fost gasite cadavrele a doi batrani ciopartite cu toporul. Pentru uciderea lor este cercetat un roman, sotul menajerei uneia dintre victime.


CRIME SI JAFURI. La 29 mai, o femeie de 67 de ani a fost gasita moarta in apartamentul ei din Venetia. Pentru crima este cercetata Delia Croitoru (37 de ani), o romanca ce se pare ca a omorat-o pe batrana pentru a se razbuna pe baiatul acesteia, fostul ei iubit.

La 17 august, la Roma, pe o pista de biciclete din zona Tor di Valle, un italian de 60 de ani a fost lovit in cap cu o bata si jefuit. Barbatul a murit la 5 octombrie, dupa o lunga agonie. Pentru agresiune au fost arestati doi tineri romani.

La 21 august, la Roma, trei romani l-au atacat si pradat pe regizorul Giuseppe Tornatore.

Ultimul caz in care a fost implicat un roman a fost si cel care a accelerat aprobarea unui decret pentru expulzarea imigrantilor romani.
Mailat, gratiat in 2006, in timpul mandatului lui Macovei"Ce am facut? Eu doar i-am furat poseta in statia de autobuz de la Tor di Qiunto" - cu semne si gesturi greu de descifrat, asa s-a exprimat in fata anchetatorilor Nicolae Romulus Mailat, romanul de etnie roma acuzat ca a ucis-o pe Giovanna Reggiani. Barbatul a mai spus ca nu a batut-o si nu a violat-o pe femeie si a cerut "analize" pentru a confirma varianta sa. Mailat este inchis la izolare, intr-o celula din inchisoarea Regina Coeli, pentru a fi ferit de furia altor detinuti, potrivit La Repubblica.

RECIDIVIST! In 2006, Mailat a fost condamnat in Romania, la 3 ani de inchisoare pentru furt calificat, dar a fost gratiat in acelasi an in timpul ministeriatului Monicai Macovei.

PRIMELE CERCETÃ…RI. O prima examinare a cadavrului femeii a aratat ca aceasta a suferit o trauma cranio-faciala, care a provocat o hemoragie craniana ce a dus la coma cerebrala. Se pare ca a fost lovita cu o piatra sau chiar cu propria umbrela. Anchetatorii nu au putut proba deocamdata ca femeia a fost violata, desi, potrivit martorilor, cand a fost gasita, avea pantalonii trasi si ii lipsea lenjeria. Giovanna Reggiani a fost deconectata joi seara de la aparatele care o tineau in viata.

Femeia din tabara de romi care a anuntat fapta lui Mailat se afla acum in custodia politiei, pentru ca o parte din locuitorii taberei au vrut sa o linseze, pe motiv ca a tradat. Cand l-a vazut pe barbat tarand-o pe italianca "asa ca pe un sac de cartofi" femeia a sarit in fata unui autobuz si a dezvaluit cele intamplate.


Legislatia UEExpulzarea de catre un stat membru al Uniunii Europene a unor cetateni comunitari este posibila atunci cand in pericol este securitatea nationala a respectivei tari. O conditie impusa de legislatia UE este ca nici un cetatean comunitar nu poate fi expluzat "retroactiv", in baza unei infractiuni comise in trecut. Un alt context in care legislatia europeana ii acorda unui stat membru aceasta putere de decizie este cand se afla in joc sanatatea publica. Pentru ca legea adoptata ieri la Roma sa poata fi aplicata, trebuie sa primeasca unda verde din partea Comisiei Europene, dupa ce forul UE va examina documentatia pe care Roma urmeaza sa i-o puna la dispozitie in acest sens.
Irina Cristea


Usor de furat"In Romania, Italia este vazuta ca o tara in care se poate incalca legea fara sa ajungi in puscarie, fara sa platesti in vreun fel. Iata de ce vin atatia infractori aici", a explicat jurnalistilor de la Il Giornale Dumitru Ilinca, responsabilul pentru romani din Patridul Imigrantilor. «In lumea delincventilor, Italia este considerata tara in care orice e permis. Se stie chiar ca daca politia te prinde, intr-un fel sau altul tot reusesti sa iesi din inchisoare", a adaugat Ilinca. "In alte tari, ca Germania, Austria, Ungaria, infractorii romani nu merg pentru ca stiu ca exista pedepse grele. Daca cineva dintre ei intreaba «Unde e mai bine sa mergem?», multi ii vor raspunde: «In Italia, acolo se poate fura»", a explicat Ilinca.