Reactiile liderilor politici la propunerea presedintelui Traian Basescu de repetare a referendumului privind votul majoritar uninominal au fost in functie de simpatiile politice.
Premierul Tariceanu sustine ca repetarea referendumului este capriciul unei persoane care vrea doar sa cheltuie banii. El a aratat ca, personal, in calitate de prim-ministru, este preocupat de un grad ridicat de absorbtie a fondurilor europene, spre deosebire "de alte persoane" care nu doresc decat sa cheltuie acesti bani. "Un referendum este prerogativa presedintelui, dar doua, trei sau patru referendumuri nu sunt decat capricii, ca sa cheltuim cat mai multi bani pentru capriciile presedintelui'", a spus Tariceanu.
Un astfel de demers ar reprezenta, intr-un fel, batjocorirea democratiei, sustine si presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor. „Traian Basescu ar trebui sa inteleaga, indiferent de rezultatul referendumului, ca vointa exprimata printr-un referendum trebuie respectata”, a spune deputatul UDMR."O idee de neinteles"Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat la randul sau ca organizarea oricarui referendum inseamna, pe de o parte, exercitarea unui drept al presedintelui, iar, pe de alta parte, o consultare populara pe o tema care nu poate fi rezolvata de institutiile statului. „Niciun drept nu genereaza un abuz de drept si din aceasta perspectiva este de neinteles ideea de a repeta un referendum pe aceeasi tema”, a spus Diaconescu.
Este o pura fantezie a sefului statului si o prostie din punct de vedere juridic, a apreciat vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas. In opinia sa, repetarea referendumului ar incalca atat spiritul Constitutiei, dar si prevederile Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, care nu mentioneaza o astfel de procedura. „In spiritul Constitutiei, consultarea populara trebuie sa se faca o singura data pe acelasi subiect”, a conchis deputatul PRM."Sa se modifice legea"Liderul PLD, Valeriu Stoica, a precizat ca ”perseverenta presedintelui Traian Basescu este explicabila”. ”Numai votul majoritar uninominal poate duce la o reforma reala, radicala a sistemului politic si a clasei politice din Romania”, a spus el. Stoica a precizat ca se impune modificarea legii referendumului, astfel incat si referendumul consultativ, ca si cel pentru demiterea presedintelui, sa fie validat cu majoritatea celor care se prezinta la vot.
In opinia secretarului executiv al PD, Mircea Toader, seful statului are dreptul constitutional de a organiza al doilea referendum pe tema votului uninominal, daca primul demers nu atinge „conditia corecta” din punctul de vedere al optiunilor electoratului. Toader s-a declarat, insa, convins ca romanii vor iesi la vot, desi exista incercari de a-i „intimida” si a-i determina sa nu isi exprime optiunile.