Bob Simon, jurnalist american, a declansat un imens scandal in SUA dupa ce a dezvaluit ca armata americana a invadat Irak-ul fara a avea in spate o dovada reala a faptului ca aceasta tara fabrica armament biologic si nuclear. Atacul armatei americane
Bob Simon, jurnalist american, a declansat un imens scandal in SUA dupa ce a dezvaluit ca armata americana a invadat Irak-ul fara a avea in spate o dovada reala a faptului ca aceasta tara fabrica armament biologic si nuclear. Atacul armatei americane a plecat de la o informatie falsa, pe care CIA a primit-o de la un hot din Irak, refugiat in SUA. MINCIUNI. Un disident irakian este autorul acuzatiei ca regimul Saddam Hussein detinea arme biologice, motiv invocat de administratia George W. Bush pentru invadarea Irakului in 2003, relateaza postul de televiziune CBS, citat de Reuters. CBS sustine ca cel de la care s-a pornit acest razboi este Rafid Ahmed Alwan, un individ care pretindea ca este inginer chimist, dar s-a dovedit a fi un hot si un student mediocru. Ajuns la un centru de refugiati din Germania, Alwan a actionat astfel incat sa i se aprobe cerere de azil. "Pentru a-si sustine cererea de azil si a-i conferi importanta, el le-a spus oficialilor ca este inginer chimist care s-a ocupat de un centru la Djerf al Nadaf, unde erau fabricate arme biologice", potrivit emisiunii "60 de minute". Presedintele american George W. Bush si mai multi oficiali americani de rang inalt au declarat ca Saddam Hussein detinea arme de distrugere in masa care amenintau securitatea Statelor Unite. CRIME AIUREA. In urma interventiei din 2003, Statele Unite nu au descoperit insa astfel de arme, iar ceea ce trebuia sa fie o operatiune de scurta durata in Irak s-a prelungit pentru cinci ani, conflict soldat cu moartea a peste 3.800 de militari americani si a zeci de mii de irakieni. Reporterii CBS au descoperit un mandat de arest pe numele lui Alwan, pentru furt din compania de productie a unei televiziuni irakiene, cu sediul la Bagdad, al carui angajat a fost. El ar fi urmat studii de inginerie chimica la universitate, insa a obtinut note mici. Aceste informatii apar dupa o investigatie de doi ani realizata de jurnalistul Bob Simon. "Directorul CIA din acea perioada, George Tenet, a transmis informatiile obtinute de Alwan secretarului de Stat de atunci, Colin Powell, care le-a utilizat in discursul sau la ONU pentru a justifica actiunea militara impotriva Irakului", argumenteaza jurnalistii americani. Acest lucru s-a produs in pofida unei scrisori a oficialilor din cadrul serviciilor germane de informatii, potrivit careia informatiile furnizate de Alwan nu pot fi verificate. "Prin intermediul unui purtator de cuvant, Tenet neaga ca ar fi vazut macar aceasta scrisoare", conform emisiunii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.