- Referitor la filarea lui Marian Sintion, ministrul Cristian David ne-a declarat, ieri, ca „suntem in fata unui scenariu suprapus peste momentul in care ar fi trebui sa fie finalizate modificarile de substanta care sa continue reforma din MIR
- Referitor la filarea lui Marian Sintion, ministrul Cristian David ne-a declarat, ieri, ca „suntem in fata unui scenariu suprapus peste momentul in care ar fi trebui sa fie finalizate modificarile de substanta care sa continue reforma din MIRA“. „Sintion nu a avut un rol activ in aceasta actiune, ci a fost folosit fara stiinta sa intr-o actiune care a exploatat anumite laturi ale profilului, personalitatii si profesiunii sale“, a precizat Cristian David

- Reforma DGIPI nu include, potrivit ministrului, „alipirea DGA sub nici o forma acestui serviciu“, dar reorganizarea ce urma sa aiba loc s-a suprapus cu incidentul in care a fost implicat Marian Sintion. „Cei direct vizati de schimbari stiau, pentru ca li se adusese la cunostinta ca organigrama avea sa fie modificata. Efectul de convulsie s-a creat in momentul in care s-a aprobat organigrama, acum doua saptamani“, a mai spus ministrul de interne

- Referitor la dosarul „Remes“, David a spus ca DNA a folosit materialul operativ al DGIPI pentru a regiza acel film. „DNA a folosit o parte din probele pe care le av ea in confectionarea unei casete care nu avea caracter de material probatoriu, ci de impact mediatic, pentru care regizorul de la DNA se poate califica oricand pentru o activitate in zona cinematografica. Interceptarile telefonice sau supravegherea ambientala nu erau realizate de serviciul nostru

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, la cererea ministrului Cristian David, incetarea detasarii procurorului Marian Sintion la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, incepand cu data de 5 noiembrie. Procurorul Marian Sintion a fost detasat, in mai, de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul instantei supreme la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Sectia pentru procurori a CSM a admis transferul procurorului Marian Sintion de la DIICOT la Ministerul Internelor incepand cu data de 7 mai. Procurorul Marian Sintion a acordat pentru ziarul 'Gardianul>> un amplu interviu legat atat de scandalul filarii sale de saptamana trecuta, cat si de evolutia relatiilor din cadrul Ministerului de Interne, institutie la care a ocupat, pana ieri, functia de consilier-expert al ministrului. (Ion Alexandru)

Reporter: Ce s-a intamplat astazi (ieri -n.red.) la CSM?
Marian Sintion: „Am aflat aseara (miercuri seara - n.red) ca ministrul de interne, dl Cristian David, a cerut incetarea detasarii mele la Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Astazi (ieri - n-red), acest zvon a devenit o certitudine, propunerea fiind inclusa pe ordinea de zi a Sectiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii“.

Reporter: Stiati ca ministrul Cristian David urma sa propuna revocarea detasarii dumneavoastra la MIRA?
Marian Sintion: „Pot sa va spun ca am aflat acest lucru miercuri seara, in cadrul emisiunii dlui Marius Tuca, de la Antena 1. Am aflat, inca o data va spun, oficial acest lucru abia azi (joi dimineata - n.red), cand m-am prezentat la Sectia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, magistratii de aici avizand favorabil cererea ministrului Cristian David de incetare a detasarii mele la MIRA, incepand cu data de 5 noiembrie 2007. Am demisionat in martie. M-am intors in mai. Acum plec iar. Nu sunt mingea de ping-pong a nimanui“.

'Nu sunt in conflict cu ministrul de interne>>
Reporter: Ce anume credeti ca a stat in spatele deciziei ministrului David de a va „da afara“? Sunteti in conflict cu ministrul de interne?
Marian Sintion: „Nu sunt in conflict cu ministrul de interne. Dumnealui este cel care a solicitat, in luna mai a acestui an, detasarea mea la Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Domnul ministru a argumentat, in cadrul emisiunii dlui Marius Tuca, faptul ca nu mai are incredere, in conditiile in care, de duminica seara, mass-media a aratat opiniei publice faptul ca am fost urmarit in zilele de joi si vineri. Practic, domnul ministru a argumentat ca nu trebuia sa comunic aceste chestiuni mass-media. Eu nu pot sa va spun ce anume a stat in spatele deciziei de revocare a detasarii mele la MIRA, dar pot sa afirm ca problemele au inceput din momentul in care, in ultimele saptamani, am formulat propuneri de reformare a MIRA. Aceste propuneri au aparut, deja, in presa si se refera la infiintarea Directiei Generale de Politie Judiciara, transferarea Oficiului National pentru Protectia Martorilor la Ministerul Justitiei, unificarea structurilor Corpului de Control, a unor unitati DGIPI cu DGA etc. Propunerile au culminat cu cererea de verificare a unei liste cuprinzand 32 de chestori si generali de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, caruia i-am cerut sa-mi comunice daca au fost cercetati pentru presupuse fapte de coruptie, pentru posibila implicare a acestora in evenimentele din decembrie 1989 si mineriade sau pentru posibila savarsire a oricaror fapte de natura penala incompatibile cu statutul de angajat al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, statut care presupune apararea drepturilor si valorilor cetateanului.
Un alt varf al acestor idei de reforma a fost solicitarea pe care am inaintat-o Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) pentru a se verifica trecutul celor 32 de chestori de pe lista, precum si solicitarea facuta in atentia dlui ministru Cristian David de a dispune o verificare a acestora, in sensul stabilirii daca au ocupat sau nu functii politice inainte de 1989. Aceste propuneri, in opinia mea, au generat energii nebanuite si au declansat un mecanism subteran“.

Filorii erau de la 'Doi s-un sfert>>
Reporter: V-ati filat singur, domnule procuror?
Marian Sintion: „Nu m-am filat si nu m-am urmarit singur. Nu vreau sa consider ca s-ar putea ajunge in situatia in care, din persoana careia i s-au incalcat drepturile, sa fiu transformat in tap ispasitor. Insusi domnul ministru Cristian David a aratat, miercuri seara, la Antena 1, ca are informatii potrivit carora filorii sunt angajati ai unei „tabere“ din Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, fapt ce intareste, daca vreti, atat sustinerile unora din sistem, cat si probele aparute in 'Jurnalul National>> si in 'Gardianul>>“.

Reporter: Cine si ce interese are in MIRA sa va urmareasca informativ?
Marian Sintion: „Nu cunosc cine si ce interese are in cadrul MIRA sa ma urmareasca informativ si sa ma inregistreze video. Stiu doar explicatia dlui ministru David, cum ca ar exista mai multe tabere la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, tabere care s-ar afla intr-un conflict pentru putere. Lucrul acesta, insa, nu ma intereseaza pe mine. Nu inteleg de ce trebuie sa devin eu 'Acarul Paun>> in povestea aceasta. Ancheta pe care am solicitat-o Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va elucida, mai devreme sau mai tarziu, problema identitatii filorilor si mobilul acestei operatiuni, precum si cine este cel (sau cei) care a gestionat aceasta actiune complexa si concertata la adresa mea“.

'Am crezut ca noul ministru va incepe reformarea MIRA>>
Reporter: In luna martie, v-ati dat demisia din functia de director al DGA. De ce v-ati intors in MIRA?
Marian Sintion: „Mi-am dat demisia, pe 6 martie, din pricina presiunilor care s-au exercitat la adresa mea in diferite forme si am revenit in Ministerul Internelor si Reformei Administrative in luna mai, la cererea ministrului Cristian David. Am considerat, atunci, ca voi putea continua proiectele pe care le-am inceput in martie 2005, la prima mea detasare la MAI, si am crezut, de asemenea, ca noul ministru va incepe reformarea MIRA.
Si la Parchetul General, si la Directia Generala Anticoruptie, cat si, acum, la MIRA, eu mi-am facut datoria. Insusi ministrul Cristian David a precizat, inclusiv public, faptul ca sunt un simbol, la emisiunea de miercuri seara. A precizat ca nu se pune in discutie competenta mea profesionala. In acest context, pot doar sa constat ca inceteaza detasarea mea la MIRA“.

Reporter: Se vorbeste despre tabere in MIRA. Dumneavoastra din ce tabara faceti parte?
Marian Sintion: „Eu nu fac parte din nicio tabara. Mai ales ca am si statutul de procuror, iar prevederile care imi reglementeaza activitatea sunt foarte clare. Respectiv, eu ma supun legii si aplic legea. Eu nu pot sa contest existenta sau nu a doua sau mai multor tabere in MIRA, insa rezultatul verificarilor privind evolutia profesionala a celor aflati pe lista chestorilor, sub aspectul cercetarilor pe care le-am cerut, vor putea sa edifice daca este asa sau nu“.

Reporter: De ce nu l-ati inclus si pe chestorul Virgil Ardelean in aceasta lista?
Marian Sintion: „Domnul Virgil Ardelean este un candidat viitor pentru aceasta lista. Mi-am rezervat dreptul sa am o strategie si argumentez ca lista poate fi extinsa, intrucat sunt foarte multi alti chestori si functii de chestor ocupate in MIRA care vor suscita interesul in acest sens“.

Reporter: Vi s-a refuzat protectia. Cate cereri de protectie ati facut?
Marian Sintion: „Nu voi comenta acest aspect decat prin prisma faptului ca am formulat doua cereri de protectie, iar astazi (ieri - n.red) am formulat-o pe a treia, la care, de asemenea, nu mi s-a dat niciun raspuns din partea MIRA.
Apreciez ca este o situatie anacronica faptul ca am cerut protectie in conditiile in care cei care m-au filat au fost dovediti ca facand parte din structurile DGIPI. Am informatii ca luni s-a incercat sa se argumenteze cum ca filorii ma protejau de fapt. Acest lucru este aberant, intrucat cererilor mele de protectie nu li s-au dat curs“.

Reporter: Care sunt proiectele pe care le-ati propus ministrului David si cu care acesta nu a fost de acord?
Marian Sintion: „Domnul ministru a primit aceste propuneri, pe care le-a repartizat directiilor de specialitate ale ministerului, pentru a formula puncte de vedere si un audit. Respectiv, propunerile mele au fost inaintate Directiei Generale de Organizare Mobilizare, condusa de chestorul Virgil Ardelean, Directiei Generale Juridice, condus de chestorul Cristian Baci, si Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, condusa de dl chestor Petre Albu“.

'Am propus reforma si mi-a incetat detasarea>>
Reporter: Credeti ca ministrul David s-a lasat influentat de unii dintre chestorii pe care i-ati nominalizat pe lista celor 32 in decizia pe care a luat-o de revocare a detasarii dumneavoastra?
Marian Sintion: „La aceasta intrebare va poate raspunde doar domnul ministru David, generalii si Dumnezeu. Eu nu pot face afirmatii. Pot doar sa prezint faptele, respectiv: am formulat propunerile de reforma si am solicitat efectuarea de verificari. Iar rezultatul a fost ca mi-a incetat detasarea la minister“.

Reporter: Credeti ca ministrul David a ordonat filajul la care ati fost supus? Stia de aceasta operatiune?
Marian Sintion: „Pana cand nu se vor lamuri lucrurile in cadrul investigatiilor si anchetelor aflate in derulare sau care vor fi initiate, eu nu pot sa fac nicio afirmatie cu certitudine. Cand voi vedea scris negru pe alb rezultatul, atunci voi exprima public un punct de vedere. Momentan, trebuie sa dau credit afirmatiilor domnului ministru, facute in cadrul emisiunii 'Marius Tuca Show“, cum ca nu a stiut ca DGIPI ma urmareste si ca a aflat acest lucru ulterior dezvaluirilor din presa“.

Reporter: Veti cere comunitatii internationale sa se implice in lamurirea acestei situatii?
Marian Sintion: „Voi cere sprijinul tuturor institutiilor abilitate, atat din Romania, cat si din strainatate. Ma voi adresa organizatiilor nonguvernamentale, Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Guvernului, Parlamentului, Ministerului Public, Parlamentului European, Comisiei Europene etc. Voi intreprinde toate demersurile necesare pentru a-mi fi reparate drepturile care mi-au fost incalcate“.

Reporter: Caracterizati relatia profesionala pe care ati avut-o cu conducerea MIRA.
Marian Sintion: „Eu mi-am facut datoria, asa cum am si exemplificat mai devreme, iar rezultatul a fost ca mi-a incetat detasarea. Din punctul meu de vedere, mi-am facut treaba, lucru reliefat de domnul ministru Cristian David, inclusiv in plan public, in mai multe randuri, ce au culminat cu afirmatia de la Antena 1, cand a spus ca nu se poate pune sub semnul intrebarii competenta mea profesionala. Rezultatul a fost, insa, acela ca domnul David nu mai are nevoie de experienta mea profesionala“.

'Am fost facut nebun si schizofrenic paranoid>>
Reporter: Credeti ca se va incerca din nou sa fiti prezentat opiniei publice drept nebun?
Marian Sintion: „Este posibil. Mai ales ca sistemul a reactionat in ceea ce ma priveste foarte dur, inca din anul 2005, in conditiile in care acest inceput s-a caracterizat prin faptul ca am solicitat DGIPI transferarea Diviziunii Protectie la Directia Generala Anticoruptie. Acest lucru se intampla in toamna anului 2005. Am solicitat, de asemenea, transferarea de la DGIPI la DGA a bazei de date privind faptele de coruptie. Am mai cerut, in cadrul programului „PHARE - Integritatea“, unificarea Corpului de Control al MIRA cu DGA, lucru care a fost supus atentiei conducerii ministerului de la acea data si Guvernului Romaniei.
Pe fondul acestor idei de reforma incepute in 2005, a fost declansat un mecanism de denigrare la adresa mea. A inceput o campanie initiata intr-o parte a mass-media, care a culminat cu presiuni exercitate la adresa mea, ce au condus la demisia pe care mi-am dat-o in martie 2007. Ulterior, campania a continuat, fiind jignit public cum ca as fi nebun si schizofrenic paranoid, iar incepand cu luna iunie 2007 s-a urmarit tararea mea sub aspect penal“.

David Sintion a fost folosit intr-un scenariu suprapus peste schimbarile din DGIPI


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.