Administratia ONU a provinciei separatiste cu populatie majoritar albaneza a precizat ca isi poate "asuma" ipoteza potrivit careia amenintarile sunt lansate de la Belgrad, care a recomandat minoritatii sarbe din Kosovo sa boicoteze scrutinul.
Belgradul considera ca participarea candidatilor sarbi la alegerile din Kosovo ar conferi legitimitate Parlamentului si Guvernului de la Pristina, decise sa dobandeasca independenta provinciei in cateva luni. OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), care se va implica in eforturile de organizare a scrutinului, a precizat ca o serie de partide politice sarbe din Kosovo, in special in enclava Strpceau, au cerut sa se retraga din alegeri.
Negocierile dintre Serbia si liderii majoritatii albaneze kosovare se vor relua, luni, la Viena, dar mediatorii apreciaza ca sansele incheierii unui acord inainte de 10 decembrie sunt reduse. Liderii albanezi avertizeaza ca vor proclama independenta provinciei indiferent de rezultat.
Aproximativ 120.000 de sarbi locuiesc in continuare in Kosovo, un numar similar parasind insa provincia dupa incheierea razboiului, de teama represaliilor.
Majoritatea sarbilor sunt izolati si discriminati, dar circa 40 de entitati politice s-au inscris in alegerile locale si parlamentare, ignorand apelul la boicot lansat de Belgrad. (D.E.)