Razboiul celor doua roze, roza Basescu si roza Tariceanu, a ajuns la paroxism.

Daca ar fi vorba numai despre un simplu spectacol, ne-am amuza si am trece mai departe. Din pacate, in acest moment, dincolo de spectacolul de gust indoielnic, avem de-a face cu afectarea intereselor noastre politice directe, cu dreptul constitutional de a alege. Nu era suficient ca s-a ajuns la suprapunerea alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru uninominal, dorit de presedinte chiar si cind a devenit evident ca Guvernul isi va asuma raspunderea pentru proiectul de lege propus de Pro Democratia. Proiect acceptat de toate partidele, mai putin de PRM, acceptat si de PD, pina la razgindeala prezidentiala. Acum, cele doua scrutine se vor suprapune temporal, nu si spatial! Pentru ca legea, invocata de Guvern, pretinde acest lucru, iar Guvernul nu poate incalca legea! Sint absolut de acord cu acest lucru.

Dar o intrebare tot am - ce anume a impiedicat Guvernul, campion la ordonante de urgenta si simple, sa modifice Legea referendumului printr-o alta ordonanta?

Cind a fost vorba despre modificarea acesteia cu ocazia referendumului pentru demiterea presedintelui, in cursul procesului referendar de altfel, n-au ezitat nici premierul, nici parlamentarii, nici partidele din coalitia suspendarii. Ce probleme ar exista acum? Mai ales ca premierul a adresat o invitatie la colaborare. Ce proba mai clara a bunei-credinte, nu doar a unei alte formule demagogice, ca raspuns la cele ale preopinentului, ar fi putut oferi dl Tariceanu decit modificarea respectiva, care macar ar fi permis electoratului sa se pronunte asupra celor doua chestiuni in acelasi timp si loc? Ma indoiesc ca ar fi introdus cineva vreo motiune in aceasta privinta ori ca ar fi respins ordonanta cind i-ar fi venit rindul la dezbatere in Parlament. Ar fi fost insa un semn de bunavointa menit sa calmeze cit de cit isteria publica generalizata, la care pe linga „cele doua roze" participa fortele politice alocate celor doua parti, presa, intelectualii (prea) angajati fata de unii ori ceilalti. Toata lumea saboteaza pe toata lumea, iar toti ne saboteaza pe noi, cetatenii platitori de impozite. Halal!

Si asa vom incheia primul an de la aderarea la UE intr-o cacofonie politica perfecta, compromitind, laolalta, si alegerile pentru Parlamentul European, si referendumul - in cele din urma, democratia, bunul-simt, civilitatea.

Liviu ANTONESEI este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi